Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Haven Zuid Alblasserdam

Looptijd: van 1 juli 2009 tot 30 juni 2013

In het zuiden van het Groene Hart ligt de Alblasserwaard. Dit is een polder die gekenmerkt wordt door een typisch Hollands landschap met groene weiden, grazend vee, molens en historische boerderijen. Dit gebied vormt een sterk contrast met het aangrenzende stedelijke gebied. De gemeente Alblasserdam wil zich profileren als het centrale knooppunt voor toerisme en recreatie in de regio. Het ontwikkelen van het Haven Zuid terrein als knoop- en transferpunt binnen het regionale toeristische netwerk bevordert de internationale en nationale profilering van de toeristische, recreatieve en culturele mogelijkheden van de gemeente, de streek en de regio. Dat betekent dat het projectgebied Zuid verandert in een bruisend en aantrekkelijk gebied, waarbij wonen, detailhandel, horeca, bedrijvigheid en culturele functies worden gecombineerd.

Onder dit project worden een aantal deelprojecten uitgevoerd, waaronder het creëren van een aanlegsteiger in de binnenhaven, het renoveren van de basculebrug en het brugwachtershuisje. Ook wordt het Rondje Haven opnieuw ingericht, dat wil zeggen dat er nieuwe voetpaden worden aangelegd, er is sprake van nieuwe bestrating en verlichting, maar ook nieuwe beplanting.

Door deze deelprojecten verbetert de kwaliteit van de recreatiemogelijkheden rond de Haven Zuid en langs de routes naar Kinderdijk en het Groene Hart. Ook wordt meer gebruik gemaakt van het vervoer over water, wat zal leiden in een verbetering van de luchtkwaliteit en ook van het leefmilieu. De werkgelegenheid groeit door de nieuwe recreatieve en toeristische voorzieningen.

Samenwerking tussen : gemeente Alblasserdam, Drechtsteden.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen