Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Herinrichting Grote Marktstraat

Looptijd: van 22 april 2010 tot 31 maart 2016
Grote Marktstraat

De Haagse Grote Marktstraat krijgt internationale allure

De Grote Marktstraat is grotendeels opnieuw ingericht, wat dit winkelhart van Den Haag een nieuwe identiteit en een beter imago heeft gegeven. Deze winkelstraat loopt van het Spui tot de Grote Markt en verbindt verschillende winkelgebieden met elkaar. De enorme kroonluchters samen met de opvallende bestrating en het extravagant ogende straatmeubilair hebben deze belangrijke Haagse winkelboulevard verheven boven de middelmaat. De straat is autovrij en ook bromfietsers worden geweerd. De fietsstrook onderscheidt zich voor de voetgangers voldoende, door een ander bestratingspatroon en een iets diepere ligging. Kansen voor West heeft aan deze herinrichting van de openbare ruimte bijgedragen.

Architecte Lana du Croq won de uitgeschreven prijsvraag voor de herinrichting. Zij kwam met het idee de winkelboulevard de uitstraling van een chique balzaal mee te geven. Dat had tot gevolg, dat het maaiveld zoveel mogelijk vrij is gebleven van ‘obstakels’ als plantenbakken, stalletjes en kiosken en dat ook het plaatsen van fietsen sterk gereguleerd wordt. Het uiterlijk van de luxe bestrating en de banken is geïnspireerd op de overdadige kantpatronen in de jurken van de vroege Haagse Hofmode. Zo zijn de banken van gedekt rood staal waarin een kantpatroon is gefreesd. Voor het beheer en onderhoud van deze luxe inrichting heeft de gemeente Den Haag een apart plan ontwikkeld.

'Het plan om de Grote Marktstraat internationale allure te geven heeft tot meer animo geleid van winkeliers om zich in het Haagse centrum te vestigen.'

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen