Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Herinrichting Stationsplein Den Haag

Looptijd: van 23 februari 2012 tot 31 december 2014
stationsplein

Het is goed toeven rondom station Hollands Spoor

Station Holland Spoor (HS) is van oudsher één van de hoofdentrees van Den Haag. Dagelijks maken zo’n 35.000 reizigers gebruik van het station, dat op loopafstand ligt van de binnenstad. Het monumentale stationsgebouw is een blikvanger, maar dat was de omgeving van dit treinstation niet. De gemeente Den Haag ging over tot herontwikkeling van de openbare ruimte en gaf daarmee het gebied een kwaliteitsimpuls. Het stationsgebied werd niet alleen functioneel heringericht, maar deels ook als een prettig verblijfsgebied met ruimte voor terrassen.

De herinrichting van de openbare ruimte heeft particuliere partijen met succes gestimuleerd om in vastgoed te investeren. Kansen voor West droeg bij aan het opknappen van het Stationsplein en het brede deel van de Stationsweg (inclusief de traminfrastructuur), en het gedeeltelijk aanpassen van de omliggende straten. Daarbij ging het om het aanbrengen van schoolzonemarkeringen, aanpassingen aan wegprofielen en het verbeteren van de verkeersremmende maatregelen. Ook is een nieuwe taxistandplaats ingericht. Deze biedt door middel van ‘pollers’ alleen toegang aan gecertificeerde taxi’s.
De gemeente koppelde de herinrichting van de openbare ruimte aan het vernieuwen van de tramsporen en –haltes. Zo is de capaciteit van de tramhalte Stationsplein vergroot en is de halte opgewaardeerd tot ‘Tophalte’. Naast een comfortabele, informatieve en ruime inrichting heeft deze halte ook een grote overkapping die de reizigers beschermt tegen wind en regen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen