Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Het Duurzame Visnet

Looptijd: van 1 april 2013 tot 31 mei 2015

In dit project zijn 3 duurzame netten ontwikkeld en is getest met welk net het optimum tussen goede vangsten aan de ene kant en vermindering van discards en brandstofverbruik aan de andere kant kan worden bereikt.

Het overkoepelende doel van het project, zijnde een nieuw en duurzaam net met grote maaswijdtes en vierkante mazen ontwikkelen, is gerealiseerd. De concreet geformuleerde doelstellingenresultaten
die voortvloeien uit het nieuw ontwikkelde net zijn:

  • Doelstelling 1: Een significante vermindering van discards en bijvangsten in de twinrigvisserij
    Er zijn geen (statistische) verschillen gevonden wat betreft de vangst van discards tussen het nieuwe en het oude net.
  • Doelstelling 2: Een brandstofbesparing van minimaal 10% t.o.v. de huidige netten die door de bij dit project betrokken vissers worden toegepast.
    Uit cijfers blijkt dat het meest duurzame net waarmee langdurig is getest heeft geleid tot een brandstofbesparing, maar kan niet worden gesteld dat dit minimaal 10% is. In 2014 werd vaker in het Noordelijk deel van de Noordzee (Noorse zone) gevist dan in 2013. Dit betekent dat de schepen langere afstanden moeten afleggen en dus meer brandstof verbruiken om op de visgronden aan te komen. Op basis daarvan kan worden gesteld dat de brandstofbesparing hoger zou zijn uitgevallen onder dezelfde omstandigheden als in 2013.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen