Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Het Frisse Utiliteitsgebouw

Looptijd: van 2 september 2016 tot 30 juni 2018
Plattegrond van de locatie van het project

Het betreft in dit project een nieuwe samenwerking voor de bouw en validatie van een volwaardig prototype van het eerste Frisse Utiliteitsgebouw. Deze zal gebouwd worden met unieke nieuwe kalkhennep bouwelementen en -techniek. De ontwikkeling, volledige bouw en monitoring van het prototype zal 22 maanden in beslag nemen. In dit project zullen vele zaken in realistische praktijkomstandigheden getest en gevalideerd kunnen worden.
Het projectconsortium voor dit project bestaat uit:
4) Brands Bouwgroep BV uit Groningen is de penvoerder en aanvrager
5) Van Nieuwenhoven Zwarteveen VOF uit Wolvega is projectpartner
6) Hempflax BV uit Oude Pekela is projectpartner
Frisse gebouwen zorgen voor:
• Besparing op de energie (kostenbesparing),
• Minder luchtvervuiling (beperking CO2-uitstoot/broeikaseffect),
• Vermindering van het gebruik van fossiele grondstoffen.
Een gezond binnenmilieu zorgt voor:
• Verlaging gezondheidsklachten van gebruikers van het pand,
• Minder ziekteverzuim van gebruikers van het pand,
• Verhoging welzijn en verbetering prestaties van gebruikers van het pand.
Een van de projectpartners, Van Nieuwenhoven Zwarteveen VOF is verregaande met de ontwikkeling van een volledig nieuw duurzaam biobased wandelement in de basis vervaardigd van kalkhennep. Dit materiaal zorgt voor een goede schil van het pand vanwege de zeer goede isolatiewaarde. Bijzonder aan dit volledig nieuwe zeer duurzame materiaal is dat dit vochtregulerend werkt en CO2 kan binden.
Het nieuwe frisse utiliteitsgebouw zal volgens volledig nieuw ontwerp op basis van deze nieuwe wandelementen voor buitenzijde en binnenwanden gebouwd worden. Het binnenklimaat zal vervolgens zorgvuldig bemeten worden. Het nieuwe duurzame gebouw vanaf de fundamenten zal in dit project het concept van het frisse utiliteitsgebouw bewijzen.

Hoofddoelstelling is de validatie van een volwaardig prototype van het frisse utiliteitsgebouw op basis van unieke nieuwe kalkhennep bouwelementen en bouwtechniek. Door middel van testen in realistische praktijkomstandigheden zal het concept gevalideerd kunnen worden.
Subdoelen zijn: door middel van metingen de isolatiewaarde, ventilatiewaarde en mate van vochtregulatie kwantificeren van de kalkhenneppanelen en het frisse utiliteitsgebouw als geheel.
De projectresultaten bestaan uit:
• Bewijs dat de nieuwe bouwmethode met kalkhenneppanelen uitvoerbaar is
• Oplevering van een prototype frisse utiliteitsgebouw op basis van kalkhennep panelen
• Data over vochtwaardes en temperatuur in het pand onder realistische omstandigheden
• Data over koppeling van de panelen tot vormen van een gesloten schil van het gebouw
• Data over CO2-waardes in het pand
• Aantonen dat met de nieuwe bouwmethode wordt bespaard op technische installaties in het gebouw (verwachting: 5-10% ten opzichte van installatiekosten traditioneel utiliteitsgebouw)
Het project draagt bij aan maatschappelijke vraagstukken omtrent bio-economie en energie. Er worden fossiele grondstoffen vervangen door biobased grondstoffen namelijk kalkmortel en hennepplanten. Traditioneel beton kost relatief veel grondstoffen, energie en water om te produceren.

Gezond binnenmilieu
In het gebouw wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke en gezonde materialen die geen negatief effect hebben op het binnenklimaat (geen toxische bestanddelen). Natuurlijke ventilatie en daglicht zijn uitgangspunten in het ontwerp. Door gebruik te maken van kalkhennep wanden ontstaat een dampopen en dus ademende schil. Dit draagt bij aan een goede natuurlijke vochtregulering, contante en aangename temperatuur en goede akoestiek in het gebouw.

Lager energieverbruik
Onderzoek heeft onomstotelijk aangegeven dat er een directe relatie is tussen een beter binnenmilieu en energiebesparing. Daar komt bij, dat een hoog energiegebruik uiteindelijk een hoge uitstoot van CO2 tot gevolg heeft en dus verre van fris is. Hoe lager de EPC, hoe lager het energiegebruik en hoe lager de uitstoot van CO2. Een echt frisse utiliteitsgebouw is op zijn minst 15 % beter dan de EPC in het huidige bouwbesluit.

Binnen de RIS3 zijn een viertal specifieke maatschappelijke uitdagingen geformuleerd. De samenwerkende projectpartners leveren met dit project naar hun overtuiging een bijdrage aan alle vier doelstellingen!
• Zekere, schone en efficiënte energie
• Gezondheid, demografie en welzijn,
• Schone, veilige watervoorziening
• Voedselzekerheid, duurzame landbouw en bio-economie

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen