Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Het zwevend bord: Vermindering van bodemimpact bij trawlvisserij

Looptijd: van 10 juli 2009 tot 10 juli 2012
Plattegrond van de locatie van het project

Korte samenvatting Zeevisserijbedijf Kramer B.V. heeft onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het zwevend bord, vermindering van bodemimpact trawlvisserij. Het project is aangevraagd door visserijbedrijf Zeemeeuw II B.V.Steeds meer komt de nadruk te liggen op vermindering van de bodemimpact. Door niet meer met het bord over de grond te slepen maar te laten zweven zal de impact op de bodem verminderen. Ook een brandstofbesparing was te verwachten. Constateringen Het vervangen van bodemborden door pelagische borden laat een significante vermindering van het brandstof verbruik zien. De toepassing van de zwevende borden resulteert in een vermindering van de co2 uitstoot van iets meer dan 10% Er zijn geen gegevens verzameld over de visnamigheid. De schipper geeft wel aan dat hij geen onderscheid kon maken in de hoeveelheid vis die gevangen is.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen