De Zaanstreek staat sinds jaar en dag bekend om haar succesvolle foodsector. Uniek is ook dat binnen de Zaanstreek sprake is van een totale ketenstructuur voor de foodsector. Deze sector vormt dé belangrijkste economische sector binnen de regionale economie. Om dit ook voor de toekomst als sterke economische pijler te behouden en verder te ontwikkelen Zaanstreek First in Food gestart.
Deze kennis- en bedrijvencluster richt zich op het verhogen van het innovatieve vermogen van de sector. Zaanstreek House of Food richt zich met haar programma op de ongeveer 200 bedrijven en stimuleert de uitwisseling van kennis tussen deze bedrijven. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het organiseren van informele themabijeenkomsten, symposia en workshops, maar ook door heel simpel de juiste bedrijven met elkaar in contact te brengen. Het House of Food wordt een fysieke verzamelplaats en zal bestaan uit een Innovatie Studio, een Food Laboratorium, een Netwerkruimte en een Leerfabriek.
Een leerfabriek is een echt bedrijf dat producten op de markt zet, maar anders functioneert dan het 'normale' bedrijfsleven. In een leerfabriek staat de productielijn centraal, van begin tot einde bemand door leerlingen. Het verschil met een 'normaal' productieproces is, dat vertraging is ingebouwd om het leren mogelijk te maken. Een ander verschil is dat de techniek van het proces inzichtelijk en transparant gemaakt wordt. De leerfabriek zoals het House of Food die gaat opzetten is een leerfabriek waar 'Smoothies' worden geproduceerd. Los van deze productielijn is het de bedoeling een aantal machines te plaatsen die inzicht verschaffen in productiewijzen van voedingsmiddelen in brede zin, zoals een kneder en een menger.
Samenwerking tussen : Stichting Zaanstreek First in Food, de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan, Syntens, Regio College, provincie Noord-Holland, Kamer van Koophandel, Ondernemerskring Zaanstreek, SAN en het bedrijfsleven.