Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

SHAREPAIR

Looptijd: van 1 september 2019 tot 01 januari 2023

De stroom afgedankt elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) is met 3 tot 5% groei per jaar een van de snelst stijgende afvalstromen in Noord West Europa. Daarnaast verschijnen ook steeds meer initiatieven, zoals repair cafés om te zorgen dat de apparatuur langer meegaat en niet bij het afval belandt.

SHAREPAIR zorgt voor de opschaling van reparatie initiatieven door digitale tools te ontwikkelen om burgers thuis en de repair cafés beter te faciliteren om apparatuur zelf te repareren. Ook brengen ze in kaart waar burgers naar toe kunnen voor reparatie diensten met desgewenst professionele begeleiding en wordt er een Europese (open source) database aangelegd met 3D printing designs om vervangende onderdelen te kunnen printen.

Het doel is een afname van AEEA van 13,5 ton per jaar te halen in de pilot repair cafés en 175 ton per jaar te laten afnemen in de deelnemende steden.

SHAREPAIR bestaat uit een consortium van 15 verschillende organisaties uit Belgie, Duitsland, Frankrijk, de UK, Ierland en Nederland. Lead Partner is de stad Leuven (BE). Vanuit Nederland zijn Gemeente Apeldoorn en Technische Universiteit Delft aangesloten. 

Meer weten over dit project kijk op:SHAREPAIR en repairconnects.org

Meer weten over het programma INTERREG NWE kijk op: INTERREG NWE

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen