Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Hulpdiensten scheepvaart Westerschelde

Looptijd: van 1 januari 2012 tot 30 september 2014
Plattegrond van de locatie van het project

De Westerschelde is één van de drukst bevaren waterwegen ter wereld. De bochtige, smalle vaargeul en het getij maken het een lastig te bevaren rivier voor de oceaanreuzen op weg van en naar de Zeeuwse en Vlaamse havens. Veiligheidsmaatregelen zoals de Schelderadarketen en goed opgeleide loodsen zorgen evoor dat de schepen veilig hun weg vinden. Maar het kan misgaan, met mogelijk ernstige gevolgen voor de bemanning aan bood en de inwoners op het land. Snel en adequaat optreden van hulpdiensten kan veel leed voorkomen. Daarom heeft de Veiligheidsregio Zeeland het initiatief genomen voor het project Maritime Incident Respons Groups (MIRG). Samen met brandweerkorpsen uit Belgie, Frankrijk en Engeland zijn teams opgezet die getraind, geoefend en uitgerust zijn om incidenten, zoals brand of het vrijkomen van gas, aan boord van schepen onder controle te krijgen. Een jaar land volgden de mannen en vrouwen een intensief opleidingsprogramma. Ze oefenden op een scheepssimulator in Calais, leerden hoe ze met een helikopter aan boord van een schip kunnen worden gewincht en hoe ze met beperkte beschikbaarheid van materialen het incident kunnen beheersen. Het opleidingstraject, en daarmee het project, werd afgesloten met een grootschalige oefening op een cruiseferry op de Noordzee. Succesvol. Zeeland beschikt nu over een team dat paraat staat om in te grijpen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen