Korte samenvatting
Een traditioneel boomkortuig jaagt platvissen uit de bodem met behulp van wekkerkettingen. Dit veroorzaakt schade aan bodemleven en aan ondermaatse vis, zodat deze weinig kans heeft op overleven. Verder verbruiken de schepen hierdoor veel brandstof. Binnen het project HydroRig wordt daarom een alternatief tuig ontwikkeld voor de boomkor. Daarbij worden op of aan de boom structuren bevestigd om daarmee veel turbulentie aan de bodem op te wekken. Dit moet vissen uit de bodem jagen en het gebruik van zware wekkerkettingen overbodig maken.
Conclusie:
Uit testen met verschillende prototypen bleek het ontwerp met "bolkoppen" het meest veelbelovend. In dit ontwerp zijn de bolkoppen achter, onder de boom geplaatst, onder een hoek van 30°. Dit tuig wekt een hoge turbulentie op de bodem op die voldoende is om objecten met dezelfde vorm en dichtheid als platvis van de bodem op te wervelen. Verder veroorzaakt het tuig drukverschillen aan de bodem die mogelijk een schrikreactie bij vissen kunnen veroorzaken.
De genoemde negatieve effecten van traditioneel boomkortuig zijn bij dit prototype een stuk minder.
Daarnaast hebben de gevangen doelsoorten (voornamelijk schol) een betere kwaliteit voor de handel. De vissen zijn langer houdbaar, waarschijnlijk omdat de slijmhuid van de gevangen dieren minder beschadigd werd dan bij wanneer gevist wordt met boomkortuig.
In vergelijking met een traditioneel boomkortuig en 100 mm maaswijdte werd met de HydroRig rond de 21% brandstof bespaard en was de besomming circa 32% lager.
Als de scholprijzen laag zijn, vist en experimenteert men minder met de Hydrorig. Toch zou het goed zijn om door te gaan met de proeven met bolkappen en nieuwe netontwerpen, onder andere omdat de HydroRig veel minder benthos bijvangt.