Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

HydroRig

Looptijd: van 1 juli 2008 tot 1 juli 2011
Plattegrond van de locatie van het project

Korte samenvatting Een traditioneel boomkortuig jaagt platvissen uit de bodem met behulp van wekkerkettingen. Dit veroorzaakt schade aan bodemleven en aan ondermaatse vis, zodat deze weinig kans heeft op overleven. Verder verbruiken de schepen hierdoor veel brandstof. Binnen het project HydroRig wordt daarom een alternatief tuig ontwikkeld voor de boomkor. Daarbij worden op of aan de boom structuren bevestigd om daarmee veel turbulentie aan de bodem op te wekken. Dit moet vissen uit de bodem jagen en het gebruik van zware wekkerkettingen overbodig maken. Conclusie: Uit testen met verschillende prototypen bleek het ontwerp met "bolkoppen" het meest veelbelovend. In dit ontwerp zijn de bolkoppen achter, onder de boom geplaatst, onder een hoek van 30°. Dit tuig wekt een hoge turbulentie op de bodem op die voldoende is om objecten met dezelfde vorm en dichtheid als platvis van de bodem op te wervelen. Verder veroorzaakt het tuig drukverschillen aan de bodem die mogelijk een schrikreactie bij vissen kunnen veroorzaken. De genoemde negatieve effecten van traditioneel boomkortuig zijn bij dit prototype een stuk minder. Daarnaast hebben de gevangen doelsoorten (voornamelijk schol) een betere kwaliteit voor de handel. De vissen zijn langer houdbaar, waarschijnlijk omdat de slijmhuid van de gevangen dieren minder beschadigd werd dan bij wanneer gevist wordt met boomkortuig. In vergelijking met een traditioneel boomkortuig en 100 mm maaswijdte werd met de HydroRig rond de 21% brandstof bespaard en was de besomming circa 32% lager.  Als de scholprijzen laag zijn, vist en experimenteert men minder met de Hydrorig. Toch zou het goed zijn om door te gaan met de proeven met bolkappen en nieuwe netontwerpen, onder andere omdat de HydroRig veel minder benthos bijvangt.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen