Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

In het Spoor van de Oranjes / Auf den Spuren der Oranier

Looptijd: van 1 januari 2017 tot 31 mei 2019
Plattegrond van de locatie van het project

In het Spoor van de Oranjes is een toeristisch (cultuurhistorisch) grensoverschrijdend samenwerkingsproject om plaatsen die een (zichtbare) historische band hebben met het Huis van Oranje-Nassau te verbinden door de realisatie van een grensoverschrijdende bewegwijzerde Oranjefietsroute Apeldoorn-`s-Heerenberg-Kleve-Moers v.v. De fietsroute maakt deel uit van de reeds ontwikkelde succesvolle (denkbeeldige) Oranjeroute van het Duits Verkeersbureau in Amsterdam. Door op een innovatieve manier een deel van de Oranjeroute als een bewegwijzerde fietsroute uit te lichten, wordt deze voor nog meer mensen toegankelijk gemaakt en ontstaan er meer gelegenheden met aandacht voor publiciteit, met als gevolg meer bekendheid voor de regio. Door cultuurhistorische samenwerking tot stand brengen tussen culturele instellingen in genoemd grensoverschrijdend gebied en deze te verbinden met toeristische attracties, horeca en detailhandel zal de lokale, (Eu)regionale economie versterkt worden. Meer (buitenlandse) toeristen en extra overnachtingen dragen bij aan meer omzet en banen. Tevens zal het cultuurhistorisch besef van zowel inwoner, bezoeker als ondernemer worden versterkt aan de Nederlandse en Duitse zijde van de grens. Het is de eerste Oranjefietsroute in het gebied van Euregio Rhein-Waal. Vanwege het project In het Spoor van de Oranjes zullen nieuwe doelgroepen en bezoekers dit grensgebied bezoeken en worden zowel het kernthema fietsen als de beleving van de (Eu)regio versterkt. Speciale aandacht zal er zijn voor kinderen, reeds bestaande barri?revrije fietstrajecten en e-bikevoorzieningen.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen