Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Inland shipping maximum sustainable

Looptijd: van 8 februari 2021 tot 31 oktober 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Transport is verantwoordelijk voor bijna 30% van de totale CO2-uitstoot van de EU, waarvan 72% afkomstig is van wegtransport. Het binnenlands verkeer en vervoer in Nederland is verantwoordelijk voor 19% van de totale nationale uitstoot, waarvan een derde van vrachtwagens afkomstig is. Als onderdeel van de inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen, heeft de EU zich tot doel gesteld de uitstoot veroorzaakt door transport tegen 2050 met 60% te verminderen ten opzichte van het niveau in 1990.

Een manier voor uitstootvermindering van transport is de verschuiving van vervoer over weg naar andere modaliteiten als water of spoor, die per eenheid vracht minder emissie uitstoten. Vervoer per schip stoot tot 6 keer minder CO2 uit dan vervoer over de weg. 25% van al het goederenvervoer over de weg in Nederland kan worden verschoven naar vervoer over het water als de binnenvaart goed bereikbaar wordt (bron: Bureau Voorlichting Binnenvaart).

Doel van het project is de doorontwikkeling en demonstratie van een digitaal boekingsplatform, waarop een ladingaanbieder transparante toegang heeft tot een veelheid van binnenvaartoperators (containers, droge bulk, chemicaliën). Het volledige geautomatiseerde vervoersproces van de binnenvaart gebeurt met inzet van kunstmatige intelligentie, machine learning, om relevante voorspellingen te doen en adviezen te verstrekken. Door de coronacrisis is de transportbehoefte drastisch afgenomen, maar digitalisering en verduurzaming bieden kansen voor de groei van transportstromen over moderne digitale platforms. Met andere Rotterdamse digitale platforms, die een andere focus hebben, worden koppelingen tot stand gebracht en de netwerkbenadering zal in een pilot op de markt worden geïntroduceerd. 4shipping richt zich op de binnenvaart en Uturn op internationaal containervervoer.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen