Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Innofest

Looptijd: van 4 april 2016 tot 30 augustus 2019
Innofest

Noord Nederland heeft een sterk MKB met veel potentie. Dit MKB blijft landelijk echter achter wat betreft innovatief vermogen. In termen van de innovatiepiramide betekent dit dat Noord Nederland relatief veel Volgers heeft, maar juist weinig Koplopers en Ontwikkelaars. Deze uitkomsten betekenen dat innovatie voor een groot deel van het MKB nog onvoldoende structureel onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering.

Innofest gelooft dat het innovatieklimaat van Noord Nederland verbetert op het moment dat verschillende groepen binnen de innovatiepiramide bij elkaar komen om samen te innoveren. Hierbij is de aanwezigheid van een context cruciaal. Innofest biedt deze context door een keten van acht festivals in Noord Nederland in te zetten als living lab voor innovatie - een onbezonnen plek waar de innovatie-uitdagingen schaalbaar zijn naar de echte wereld, ruimte is voor creativiteit én innovatie direct getest kan worden. Tijdens het festival en in de aanloop daarheen verbindt Innofest gevestigd MKB met kennisinstellingen, startups, creatieven en andere innovators om gezamenlijk innovatie op maatschappelijke uitdagingen te realiseren.

Het consortium dat het EFRO project Innofest realiseert bestaat uit een goede vertegenwoordiging van Noord Nederlandse MKB platformen, startups hubs en alle kennisinstellingen van het Noorden. Stichting Innofest vertegenwoordigd de festivals en neemt de lead in het coördineren van verbindingen tussen de verschillende Innofest-stakeholders. De kennisinstellingen binnen het consortium (Rijkuniversiteit Groningen; Noorderpoort college; Stenden Hogeschool; NHL Hogeschool en de Hanzehogeschool) gaan aan de slag met uitdagingen binnen Innofest, gerelateerd aan de RIS en NIA. Startup hubs als BeStart (en met intentieverklaring Launch Cafe; Ondernemersfabriek en Founded in Groningen) scouten op basis van de uitdagingen vooraanstaande innovaties en begeleiden samen met Innofest de route naar de festivals. De MKB platformen (Water Alliance, NOM en HANNN, en met intentieverklaring MKB Noord en Circulair Fryslan) signaleren en verbinden MKB’ers aan deze projecten en zorgen dat producten of diensten na het festivalseizoen verder geholpen worden.

Deze activiteiten vinden allen plaats in een jaarlijkse cyclus, met als climax de acht rijke momenten die de festivals in het zomerseizoen bieden. Deze festivals functioneren als een tijdelijke mini-maatschappij. Daarom zijn festivals het ideale living lab: duizenden mensen in een beheersbare (meetbare) omgeving en alle ruimte om te experimenteren met nieuwe toepassingen. Daarbij brengen festivals mensen van verschillende achtergronden en uit verschillende sectoren samen in een onbezonnen omgeving: de perfecte omstandigheden voor cross-overs.

Na 2019 moet Noord-Nederlandse festivals een stevige positie hebben als innovatie-katalysatoren. In 2019 heeft Innofest ervoor gezorgd dat er minimaal 30 innovatieve projecten zijn gestart vanuit kennisinstellingen (door studenten, student-ondernemers of onderzoekers) en minimaal 45 innovators (innovatief MKB en startups) verder zijn geholpen door te ontwikkelen, testen of lanceren binnen een festivalcontext. Deze nieuwe bedrijvigheid in het Noorden is ingezet om MKB (gevestigd MKB, Volgens in de innovatiepiramide) dat van nature minder innovatief is, te inspireren en te laten groeien. Innofest betrekt minimaal 45 van deze gevestigde MKB’ers en stimuleert en ondersteunt hen om vanuit hun bestaande producten of diensten te innoveren.

Hiermee creëert Innofest de innovatiescene, of living lab, waarmee Noord-Nederland de terugkerende tijdelijke innovatiescene van Europa kan worden, met een blijvende impact op het innovatie-ecosysteem in Noord-Nederland.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen