Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

InnoSportLab Zeilen

Looptijd: van 10 januari 2010 tot 30 juni 2015
InnoSportLab

Hoogwaardige testomgeving brengt het zeilen op een hoger niveau

NOC*NSF wil tot de top tien van de wereld horen. Dat betekent professionaliseren in de Nederlandse topsport, waarbij innovatie een cruciale rol speelt. In dat kader is InnoSportLab Den Haag (specialisatie zeilen) in het leven geroepen, naast nog vijf andere van dergelijke centra elders in het land, voor weer andere takken van sport. In ieder InnoSportLab is innovatie het uitgangspunt en zijn samenwerking met bedrijfsleven en kennisinstellingen een voorwaarde.
Kansen voor West verleende subsidie aan de realisatie van het Haagse InnoSportLab, waar zeilsport, bedrijfsleven en kennis bij elkaar werden gebracht. Het lab ging eind 2010 van start op het Nationaal Topsport Centrum Zeilen in Scheveningen, de thuisbasis van de Nederlandse kernploeg en talentploegen.

De inspanningen van het lab leidde tot een grote verscheidenheid aan resultaten, zoals een mast die met zeil en al met de wind meebuigt, waardoor er minder kracht op de boot komt te staan. Een ander voorbeeld is de 3D-impressie die werd gemaakt van de baai van Guanabara, ter voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Ook de ontwikkeling van een zeilsimulator spreekt tot de verbeelding. Daarmee kunnen topzeilers ‘op het droge’ trainen als de weersomstandigheden te wensen overlaten.
De subsidie voor dit project liep tot in 2013. Financieel administratief gezien gescheiden, liep er vanaf 2012 gedeeltelijk simultaan een tweede subsidieproject voor een deel van de werkzaamheden van hetzelfde lab, zie Innovatie Stimuleringsregeling InnoSportLab Den Haag.

Samenwerking tussen : NOC*NSF, InnoSportNL, Watersportverbond (KNWV), TU Delft, Haagse Hogeschool, VU Amsterdam, de gemeente Den Haag, de bedrijven Stentec, Extreme Rib, Ortec TSS, Team Heiner, Magic Marine, Twijnstra en Gudde, Advies Talent, The Combination, Svasek, Noldus en een aantal composietbedrijven, en de instellingen Onderwijs Technocentrum Haaglanden en de Rijksuniversiteit Groningen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen