Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Innovatie cluster integraal duurzame varkenshouderij systeem

Looptijd: van 1 mei 2015 tot 31 december 2020
Innovatie cluster integraal duurzame varkenshouderij systeem

Het Familievarken is een innovatief, hightech stalconcept waarin dierenwelzijn centraal staat. Hier leven de varkens zoveel mogelijk samen in hun natuurlijk gedrag. De stal is ontworpen als een soort bouwpakket waardoor het eenvoudig en snel op meerdere locaties kan worden opgebouwd.

Het is begonnen met de vraag: kunnen varkens een prettig leven hebben in een varkensstal? Samen met varkensboeren, wetenschappers, technologen, architecten en bouwers is er nagedacht  hoe er een varkensvriendelijk systeem binnen de varkenshouderij vorm zou moeten krijgen.

Het gaat om een pilot waarbij de biggen geruime tijd bij de moederdieren blijven. Ze leven als familie bij elkaar en leren ook van elkaar. Varkens zijn slimme dieren die graag in familieverband leven. Daarom heten de stallen familiestallen en de varkens die opgroeien in deze stallen familievarkens.

Varkens zijn van nature zindelijk. Daarom krijgen ze in de stal de beschikking over een speciaal ‘varkenstoilet’. De dieren wordt geleerd in een bepaalde ruimte te poepen en te plassen. Daardoor blijft de rest van de stallen schoon. De verwachting is dat het ook minder stank en ammoniak zal opleveren.

Door de ontwikkeling van een integraal, duurzaam varkenshouderij systeem binnen een open-innovatiecluster, worden varkens gelukkiger en zal de concurrentiepositie van de varkenshouderij in Brabant  versterken. Een win-win-situatie voor varkens en varkensboeren.

 

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen