Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Innovatie & Demonstratie Centra Duurzame Greenport

Looptijd: van 3 december 2012 tot 31 december 2015
IDC

Doorbraakinnovaties in tuinbouwcluster een handje helpen

Voor een vitaal en internationaal concurrerend toekomstperspectief is het noodzakelijk dat er binnen het tuinbouwcluster zowel proces- als productinnovatie blijft plaatsvinden waar de gehele sector wat aan heeft. Om het ontstaan van ‘doorbraakinnovaties’ een handje te helpen zijn in 2013 in de provincie Zuid-Holland op drie locaties zes Innovatie- en Demonstratie Centra (IDC’s) opgestart. Financieel bijgestaan door Kansen voor West werden deze centra ingericht rondom de strategische thema’s: Smaak, Energie, Water, Digitaal Telen en LED (IDC Bleiswijk), Bollen &amp, Vaste planten (IDC Lisse) en Robotica (IDC Honselerdijk).

De IDC's vormen een belangrijke aanjager om de innovatie in de sector op peil te houden en hiermee kennis op een laagdrempelige wijze dicht bij de ondernemer te brengen. Via deze centra komt de beschikbare kennis binnen genoemde thema’s sneller en beter bij de ondernemers. De IDC’s worden geleid door projectpartners die bewezen hebben in staat te zijn de brug te kunnen slaan naar (of tussen), ondernemers en andere stakeholders in de tuinbouwsector. Vier kernactiviteiten staan in de IDC’s centraal: demonstreren van toonaangevende nieuwe technologieën en innovatieve methoden van werken, kennis uitwisselen en kansen signaleren, ondersteuning bij het uitwerken van deze kansen en tot slot het creëren van doorbraakprojecten en het breed communiceren daarover.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen