Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Innovatiecentrum ADORE

Looptijd: van 1 juli 2019 tot 31 december 2023
ADORE

In een nieuw te bouwen innovatiecentrum bij Amsterdam UMC op de Zuidas werken wetenschappers en onderzoekers samen met het midden- en kleinbedrijf (MKB), farma-industrie en kennisinstellingen voor nieuwe behandelingen tegen kanker en hersenziekten. Kansen voor West, een samenwerkingsverband van de vier randstadprovincies en de vier grote steden, geeft dit samenwerkingsmodel een subsidie van bijna 2,5 miljoen euro.

In het nieuwe centrum gaan kankeronderzoekers samenwerken met neurowetenschappers. Deze kruisbestuiving moet leiden tot nieuwe celtherapieën, zoals immuuntherapie tegen kanker of stamceltherapie bij multiple sclerose. In het Imaging Center van Amsterdam UMC is de effectiviteit van de behandeling te volgen.
Therapieën van de plank halen
Het onderzoekscentrum heeft als ambitie innovatieve celtherapieën naar de patiënt te brengen. Hematoloog Tuna Mutis, van Amsterdam UMC: “Medicijnen voor bijvoorbeeld bloedkanker zijn duur en vaak gemaakt voor één persoon. In het onderzoekscentrum willen we therapieën ontwikkelen die breed toepasbaar zijn voor een grote groep patiënten. Hetzelfde geldt voor behandelingen voor hersenziekten.”

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen