Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Innovatieregio Amsterdam: integratie kennis, kunde, kassa

Looptijd: van 1 oktober 2010 tot 31 december 2015
Plattegrond van de locatie van het project

Wetenschappers en ondernemers speeddaten voor regionale vooruitgang

De Metropoolregio Amsterdam zet alle zeilen bij om zijn economische motorfunctie voor Nederland te blijven waarmaken. Verschillende onderzoeken toonden de noodzaak aan dat de regionale economie kwantitatief en kwalitatief verder moet groeien, met speciale aandacht voor innovatieve initiatieven.
De regio antwoordde met een krachtige inzet op kennis en innovatie. Concreet wil de metropool in 2020 behoren tot de top vijf van meest vooraanstaande kennisregio’s in Europa. Met dat doel voor ogen heeft een samenwerkingsverband van innovatiepartners het project ‘Integratie kennis, kunde, kassa’ opgezet. Daarin staat een gezamenlijke innovatiestimulering door 'triple-helix'-samenwerking centraal: de drie partijen overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven zijn samen aan zet. De subsidie van Kansen voor West is gebruikt voor het opzetten van een project -en programmamanagement en een adequate uitvoeringsorganisatie.

Het project stelde concrete doelen aan de ondersteuning van MKB-bedrijven en startende bedrijven (niet meer dan vijf jaar oud). Met als gewenst resultaat dat het 171 nieuwe arbeidsplaatsen zou opleveren en ruim &,euro, 8,5 miljoen aan private vervolginvesteringen. Vanuit het primaire doel om kennis uit kennisinstellingen bij het MKB te brengen en kennisvragen van het MKB naar de universiteiten door te sluizen, werden onder meer speeddate-sessies gehouden. Het verkennen van mogelijkheden tot samenwerking leverde de partijen vele nieuwe contacten en inzichten op.'Veelbelovende matches tussen onderzoeker en bedrijf werden beloond met een voucher voor een maand onderzoektijd ter waarde van &,euro, 5000.'

Samenwerking tussen : Dienst Economische Zaken Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, VU Medisch Centrum, Amsterdamse Innovatie Motor, Syntens, Provincie Noord-Holland.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen