Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Innovationen - von der Natur inspiriert

Looptijd: van 8 april 2020 tot 30 juni 2022

In Innoveren – geïnspireerd op de natuur worden nieuwe, duurzame, concrete innovaties in verschillende grensoverschrijdende MKB branches gerealiseerd en hiermee wordt de innovatiekracht van het MKB sterk verbeterd. Door de toenemende bekendheid van Bionica als nieuw ontwikkelingsprincipe en het reeds gevestigde Duits/Nederlandse Bionica netwerk, richt dit project zich specifiek op het ontwikkelen van de in ‘II.2 Werkpakketten, b. Stimuleren productinnovatie’ beschreven 8 prototypes met medewerking van het gevormde Bionica consortium dat bestaat uit kennisinstellingen en regionale projectcoördinatoren. door een projectuitbreiding komt er 1 prototype bij. het totaal komt daarmee op 9Water oogsten uit de lucht zoals de woestijnkever, gewichtsbesparing afgekeken van botten (lichtgewichtbouw), energiezuinig koelen gebaseerd op de warmteregulering van dieren en een verankeringsmechanisme als dat van tandschelpen. Deze en andere bijzondere innovaties zijn geïnspireerd op de natuur en in het INTERREG-project Bionica in het MKB gerealiseerd. De natuur heeft gedurende 4 miljard jaar veel oplossingsmogelijkheden ontwikkeld voor technologische problemen variërend van voortbewegen tot waarnemen en van pompen tot coatings. Oplossingen die zich in de praktijk hebben bewezen ('proven technology’) en voor het ontwikkelen van nieuwe producten zeer bruikbaar zijn gebleken. Bionica is een innovatiemethode die deze beproefde technologie gebruikt als inspiratiebron voor creatieve, innovatieve oplossingen.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen