Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Inrichting Dakpark

Looptijd: van 13 juli 2012 tot 1 oktober 2015
dakpark

Europa’s grootste openbare park boven op een winkelstrip

De wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam heeft met ‘Dakpark Rotterdam’ een imposant stedelijk park gekregen op negen meter hoogte, boven op de winkelstrip ‘Big Shops’. Op een voormalig rangeerterrein werd een drieslag gemaakt: een sanering onder de grond, een gebouw met winkels met parkeergarage en een park op het dak hiervan.
Met de komst van het dakpark ging een lang gekoesterde wens vanuit de omringende wijken in vervulling. Het park bestaat uit een watertrap, oranjerie met een wokrestaurant,’ een mediterrane tuin, een buurttuin en een spectaculaire speeltuin. Met 1200 meter lengte en 85 meter breedte beslaat dit recreatieve groen zo’n zestien voetbalvelden. Aan de aanleg ervan lag een innovatief ontwerp ten grondslag, omdat het één geheel vormt met een deel van de dijk.

Het geld van Kansen voor West is besteed aan het aanbrengen van de ‘parklaag’ bovenop de winkelstrip. Deze laag is samengesteld uit een speciaal mengsel dat extra licht is en watervasthoudend. Met deze unieke combinatie van functies was het extra belangrijk om alles publiek-privaatrechtelijk goed vast te leggen. Verder werd bijgedragen aan de groeninrichting met bomen, gras en heesters en aan het aanleggen van asfaltpaden, trappen, tegelpaden.

'Voor dit dakpark werden speciale bomen gekweekt, die juist in de breedte wortelen en niet in de diepte.'

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen