Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Integrated Safety for Deeply Embedded Systems Software (ISAFE)

Looptijd: van 1 september 2016 tot 31 augustus 2018
Plattegrond van de locatie van het project

Veiligheid is één van de belangrijkste ontwerpeisen in 'deeply embedded' systeem software in veiligheidskritische applicaties zoals auto's, treinen, vliegtuigen, medische apparatuur, nucleaire installaties, en de infrastructuur die daarbij hoort. Mede door de opkomst van het 'Internet of Things' (IoT) en 'Cloud Computing' vindt meer en meer integratie van systemen plaats en wordt de rol van (veilige) software in deze systemen van steeds kritischer belang. Daarnaast bevinden specifieke ontwikkelingen zoals 'Advanced Driver Assist Systems' (ADAS) voor auto's zich in een stroomversnelling die in de komende 1 tot 5 jaar tot een enorme groei van de vraag naar geïntegreerde veiligheidsoplossingen voor softwareontwikkeling zal leiden.

Veiligheidsstandaards hebben een lange historie in industriële systeemontwikkeling en focussen zich op het borgen van de veiligheid ('functional safety'), oftewel het voorkomen van lichamelijk letsel. Veiligheidsstandaards bestaan al lang, maar zijn van oudsher meer gericht op hardware dan op software. Bij recente updates van de standaards is daar verandering in gekomen, zoals in de standaard voor elektrische systemen in personenauto's (ISO 26262) en de DO-178C standaard voor de luchtvaart. Voor zowel hardware als software geldt dat veiligheid een geïntegreerde aanpak vereist.

Met het ISAFE project beogen Verum Software Tools B.V. en Solid Sands B.V. een geïntegreerde continue aanpak te creëren voor het ontwikkelen van software die aan veiligheidseisen voldoet. In dit softwareontwikkelingsproces zet Verum’s Dezyne software tool een applicatie design om naar C of C++ code. Een C compiler zorgt vervolgens voor de vertaling van C/C++ naar een executeerbare code in de veiligheidskritische applicatie. Omdat software tools de veiligheid van dergelijke ‘safety-critical’ systemen kunnen beïnvloeden, schrijven veiligheidsstandaarden zoals ISO 26262 voor dat dergelijke software tools (Dezyne; C compiler) gekwalificeerd worden.

In dit ISAFE project wordt de kwalificatie van software tools, in verschillende fasen van het softwareontwikkelingsproces, verder geïntegreerd. Dit R&D-project beoogt om de Dezyne software tool te kwalificeren door de gegenereerde code te testen en een MC/DC coverage analyse van de gegenereerde C en/of C++ code uit te voeren. De gegenereerde code wordt vervolgens omgezet in executeerbare code door de C compiler die is gekwalificeerd met de SuperTest validatie suite van Solid Sands B.V.

Een dergelijke geïntegreerde continue aanpak voor het ontwikkelen van software, die aan alle veiligheidsstandaarden voldoet, is een volledig nieuwe propositie in de markt, die Verum en Solid Sands in het onderhavige R&D-project nader zullen onderzoeken en ontwikkelen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen