Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Investering in mosselzaad invanginstallaties

Looptijd: van 21 december 2009 tot 13 juli 2010

Een Mosselzaad invanginstallatie bestaat uit netten of touwen die in het water hangen. Met behulp van bijvoorbeeld tonnen blijven deze drijven. Mossellarven hechten zich aan de netten en touwen. De larven groeien uit tot kleine mosseltjes van 2 centimeter. Dit is het mosselzaad. De mosselkweker oogst het zaad en zaait het uit op mosselkweekpercelen. De BRU 40 BV is het mosselvisserij vaartuig van de neven Rinus en Marinus Padmos. Zij zijn al vele generaties mosselvisser. De activiteiten van BRU 40 BV bestaan voornamelijk uit het opvissen van mosselzaad en het opkweken hiervan tot consumptiemosselen. Daarna verkopen de vissers de mosselen op de veiling. Het bedrijf investeert in een mosselzaad invanginstallatie (MZI) om op een duurzame manier mosselzaad in te kunnen vangen. De neven Padmos hebben hun eigen concept voor een mosselzaad invanginstallatie ontwikkeld, de Emergo Folding Longline. Hierbij hangen de netten aan drijvende kunststofbuizen van ongeveer 44 meter lang. Hiermee wordt het mosselzaad gevangen. Het bijzondere van dit systeem is dat het kan worden ingevouwen, wat het transport naar de mosselkweekpercelen in de Zeeuwse wateren en de Waddenzee vergemakkelijkt. Inmiddels zijn alle 20 mosselzaad invanginstallaties van Padmos in gebruik.

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

 

CORONA NIEUWS:
Het coronavirus (COVID-19) houdt de wereld in zijn greep. De maatregelen die zijn genomen om het virus in te dammen zijn ingrijpend voor de hele samenleving, dus ook voor het bedrijfsleven, het onderwijs en overheidsorganisaties. Wij werken nu vanuit huis en doen ons best om onze dienstverlening zo goed mogelijk voort te zetten. We zijn gewoon bereikbaar en de informatie op deze site wordt nog steeds bijgehouden. (23/03/2020)

 

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen