Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Investeringsregeling voor ondernemers in Economische Kansenzones in Amsterdam

Looptijd: van 1 januari 2010 tot 1 december 2015

Financiële injectie in economisch achtergebleven stadsdelen

De gemeente Amsterdam heeft in meerdere stadsdelen economische kansenzones aangewezen. Dat zijn gebieden met een economische achterstand, waar verschillende maatregelen worden genomen om de buurteconomie te versterken. Door te investeren in een gevarieerde economische bedrijvigheid in deze gebieden, krijgen deze een betere uitstraling en zijn ze aantrekkelijker voor nieuwe bedrijven en nieuwe bewoners, evenals voor bezoekers van buiten. En dit laatste komt de ondernemers weer ten goede. De investeringsregeling werd in het leven geroepen voor ondernemers die wilden investeren in hun bestaande bedrijf of een nieuw bedrijf wilden starten. De investeringspremie bedroeg ten hoogste 50 procent van het totaal geïnvesteerde bedrag, tot een maximum van 40.000 euro. Een deel van het beschikbare subsidiegeld kwam van Kansen voor West.

Vijf stadsdelen deden mee aan de investeringsregeling Kansenzones in Amsterdam: stadsdeel Oost, Noord, Zuidoost, Nieuw-West en West. Vast onderdeel van de subsidieaanvraag was het toetsen van de bedrijfseconomische slaagkans van de onderneming. Hiervoor werd een aantal criteria omschreven en een extern bureau ingehuurd om het stadsdeel hierover te adviseren. De belangstelling voor de subsidie was groot en heeft een groot bedrag aan private investeringen uitgelokt.'Elke euro subsidie lokte anderhalve euro aan private investeringen uit.'

Samenwerking tussen : gemeente Amsterdam, Wijkaanpak en HvA/UvA.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen