Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

JESSICA Energiefonds Den Haag (ED) - PZH

Looptijd: van 1 juli 2015 tot 15 juli 2016
Jessica - ED

ED (Energiefonds Den Haag) is een JESSICA-fonds (‘Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas’), dat is ondergebracht in een holdingfonds, samen met een ander Haags stadsontwikkelingsfonds: FRED. Beide stadsontwikkelingsfondsen maakten deel uit van een pilot van Kansen voor West om ervaring op te doen met deze manier van Europese financiering. Het JESSICA-model is een initiatief van de Europese Commissie die de lidstaten daarmee een speciaal kader verschafte om op deze manier EFRO-middelen in te zetten voor geïntegreerde duurzame stadsontwikkeling. Deze vorm van financiering door de overheid heeft mede tot doel private investeerders over de streep te trekken (hefboomeffect).

Kansen voor West droeg al eerder bij aan ED en deed in dit pilotproject een additionele fondsstorting om nog meer kennis en ervaring op te doen. De bijdrage was bedoeld om als lening, participatie of garantstelling te worden uitgezet. Dat betekent dat deze gelden op enig moment terugvloeien in het fonds (revolveren), waarna daarmee nieuwe investeringen kunnen worden gedaan.

ED richt zich op de grotere stedelijke projecten op het vlak van duurzaamheid en energie, zoals in de glastuinbouw en op het gebied van geothermie. Deze projecten krijgen de financiering niet (volledig) rond op de conventionele manier, terwijl er wel sprake is van een duidelijke commerciële ratio, een intern rendementsniveau en een grote maatschappelijke winst. Dankzij de JESSICA-impuls werden dergelijke projecten over de streep getrokken, in de verwachting dat deze op de lange termijn rendabel zijn en geen steun meer nodig hebben.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen