Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

JESSICA Fonds Ruimte en Economie Den haag (FRED)

Looptijd: van 1 april 2012 tot 15 juli 2016
Plattegrond van de locatie van het project

FRED investeert in kleine Haagse ondernemers

In dit project werd de bijdrage van Kansen voor West niet als subsidie gebruikt, maar als lening, participatie of garantiestelling. Dat betekent dat de uitgezette gelden op enig moment terugvloeien in het fonds (revolveren), waarna daarmee nieuwe investeringen kunnen worden gedaan.
FRED is een JESSICA-fonds (‘Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas’), ondergebracht in een holdingfonds, samen met een ander Haags stadsontwikkelingsfonds: ED. Beide stadsontwikkelingsfondsen maakten deel uit van een pilot van Kansen voor West om ervaring op te doen met deze manier van Europese financiering. Het JESSICA-model is een initiatief van de Europese Commissie die de lidstaten daarmee een speciaal kader verschafte om op deze manier EFRO-middelen in te zetten voor geïntegreerde duurzame stadsontwikkeling. Deze vorm van financiering door de overheid heeft mede tot doel private investeerders over de streep te trekken (hefboomeffect).

FRED (Fonds Ruimte en Economie Den Haag) richtte zich op de sterk groeiende behoefte aan kleinere bedrijfsruimten in Den Haag. Er werden vooral leningen verschaft. Op deze manier konden ook de kleine(re) ondernemers investeringen doen, die leidden tot nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid. Gefinancierd werden onder meer de verbouwing van een pand tot bedrijfsgebouw, het bouwen van een aantal bedrijfsunits en de aankoop van een bedrijfsunit door een kleine, succesvolle ondernemer. In alle gevallen investeerde FRED met nooit meer dan 50% in kansrijke projecten, die de financiering via reguliere kanalen niet voor 100% rond kregen.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen