Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Kleinschalige duurzame warmtelevering

Looptijd: van 1 juni 15 tot 31 mei 16
Plattegrond van de locatie van het project

Het aantal bio-energie installaties neemt sterk toe. Een belangrijk probleem voor kleinschalige houtverbrandingsinstallatie is de inhomogeniteit van de houtchips en het hoge vochtgehalte, waardoor veel problemen in de bedrijfsvoering ontstaan. Bovendien wordt een deel van de biomassa niet hoogwaardig toegepast vanwege de deeltjesgrootte. Bruins en Kwast Exploitatie is verwerker van groenstromen en leverancier van biomassa. Bruins en Kwast Exploitatie wil samen met Heatplus (leverancier van houtverbrandingsinstallaties) een nieuw bedrijf starten voor het leveren van duurzame warmte geproduceerd met kleinschalige houtketels. In dit project wordt de business case onderzocht van een nieuw energiebedrijf dat op kleine schaal warmte uit biomassa gaat leveren aan de zakelijke markt, waaronder MKB bedrijven, zorginstellingen en zwembaden. In dit business concept betalen klanten voor de afgenomen hoeveelheid warmte (GJ’s) en niet voor de benodigde installatie.
De opzet van een nieuwe energieleverancier in deze omvang gericht op de eerder genoemde doelgroepen is nieuw, en mede een antwoord op de drempels in de huidige financierings- en energiemarkt. Ook nieuw is de ontwikkeling van de nieuwe biomassaketen van landschapshout naar kleinschalige warmteproductie.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen