Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Kostenefficiënte productietechnologie voor duurzame thermoplastische composieten

Looptijd: van 1 april 2017 tot 31 december 2020


TenCateAdvanced Composites heeft een nieuwe technologie bedacht en vastgelegd voor industriële kostenefficiënte productie van CFRt’s (continu vezelversterkte thermoplastische composietmaterialen) en halffabricaten, genaamd ‘2D blanks.

Deze 2D blanks kunnendoor de klant makkelijk met warmte (thermisch) in de gewenste vorm gebracht worden. Ook wordt in dit project nieuwe technologie ontwikkeld voor het slim ontwerpen en verwerken van de 2D blanks in kant-en-klare 3D producten. Omdat de productie van primaire grondstoffen voor CFRT’s minder energie vraagt (dan ijzer/staal en primair aluminium) en CFRT’s bewezen recyclebaar zijn zullen deze toepassingen leiden tot een forse CO2-reductie. Verder besteedt het project aandacht aan het vinden van een oplossing voor minimalisering van productieafval (snijafval).

Thermoplastische composieten zijn lichte en sterke materialen voor duurzame toepassingen. Ze kunnen bijvoorbeeld leiden tot lichtere en dus energiezuiniger vliegtuigen, en daarmee tot een reductie van de CO2-uitstoot.

Het consortium bestaat uit TenCate Advanced Composites (Nijverdal), Cato Composite Innovations (Rheden), Klieverik Heli (Oldenzaal), Reden (Hengelo), HSV Packaging and Insulation Nederland (Ede) en het Fraunhofer Project Center op de campus van de Universiteit Twente.nder leiding van Ten Cate Advanced Composites in Nijverdal bundelen zij de krachten, om de hele productieketen onder de loep te nemen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen