Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Kulturachse Nord

Looptijd: van 15 maart 2017 tot 15 maart 2019
Plattegrond van de locatie van het project

Het culturele grensverkeer heeft nog niet het gewenste niveau. Nog steeds zijn er barri?res die het bezoek aan culturele instellingen in het buitenland bemoeilijken. De Kunsthalle Emden en het Drents Museum in Assen hebben zich tot doel gesteld deze drempels te verlagen. Het project ?Culturele as Noord? heeft als doel meer kunst- en cultuurliefhebbers ?over de grens te trekken?. Zo willen beide partners voor kunst- en culturele instellingen in de regio Eems Dollard vaststellen met welke maatregelen dat het beste lukt. De beide kunstmusea voeren dit onderzoek uit aan de hand van een zes maanden durende grensoverschrijdende tentoonstelling. Het project ?Culturele as Noord? omvat het in kaart brengen van de huidige bezoekersstructuren en het plannen van de nieuwe maatregelen voorafgaand aan de tentoonstelling, de invoering hiervan gedurende de tentoonstelling, en de evaluatie van het succes van de maatregelen en de nieuwe percentages grensoverschrijdende bezoekers aan het einde van de tentoonstelling. Conservatoren, de teams educatie dienst, de afdeling marketing en de leiding van beide musea zorgen voor de uitvoering van de maatregelen.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen