Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Kunstgras

Looptijd: van 20 november 2008 tot 31 december 2012

Bestaande kunstgrasmatten worden na afloop van de levensduur verbrand of gestort. De gebruikte combinatie van polymeer en latex beperkt namelijk de mogelijkheden voor recyclen.   Het doel van dit project is het ontwikkelen van een kunstgrasmat die na afloop van de levensduur volledig biocomposteerbaar is in een industrieel composteerbedrijf. Het project zal uitgevoerd worden door een consortium van zes bedrijven.   Een kunstgrasveld bestaat uit: Tuftweefsel: de mat waarin de grassprieten worden vastgeweven.  Filamenten: Een filament is hetzelfde als een vezel en als een garen. Eén filament vormt wanneer hij door de mat (het tuftweefsel) is gestoken twee grassprietjes. Backing: de onderkant van het kunstgrasveld waarop het tuftweefsel is vastgemaakt. Infill: de kunstgrasmat moet worden gevuld met een materiaal dat ervoor zorgt dat de graspolen goed overeind blijven staan. Onderplaten: om de energieresorptie te verhogen worden onder kunstgrasmatten schuimplaten gelegd. Voor elk van deze onderdelen zal onderzocht worden hoe deze van een composteerbare grondstof gemaakt kunnen worden. Uitgangspunt hierbij is het gebruik van polymelkzuur, een plantaardige grondstof.   Het project wordt in de volgende fasen uitgevoerd: 1.    Ontwikkeling van garen op basis van polymelkzuur (PLA); 2.    Tuften van het nieuwe garen op PLA tuftweefsel; 3.    Ontwikkeling materiaal voor backing: hiervoor zal polyvinylbutryal worden gebruikt, dat afkomstig is van de recycling van autoruiten; 4.    Praktijkproef biocomposteerbaar kunstgras; 5.    Aanleggen bio-kunstgrasproefveld in Emmen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen