Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Laak noord Scoort, programma gezondheid, welzijn, sport

Looptijd: van 7 oktober 2010 tot 1 november 2014

Laak Noord Scoort met innovatieve wijkaanpak

De Haagse wijk Laak Noord heeft een steun in de rug gekregen om met gerichte activiteiten de kracht en kansen van de bewoners te verbeteren. Laak Noord is met 8.000 inwoners een relatief jonge, multiculturele buurt, waarvan bijna de helft van de bevolking een niet-Nederlandse herkomst heeft. Veel mensen in de wijk hebben te maken met een ingewikkelde, problematische leefsituatie, waar ze niet zonder meer zelf uit kunnen komen. Terwijl deze buurt met enorme potenties zich sociaal-cultureel en economisch veel beter zou kunnen ontplooien. Om die potenties beter te benutten werd het programma Gezondheid, Welzijn en Sport Laak Noord opgezet, als onderdeel van het wijkontwikkelingsplan ‘Laak-Noord Scoort’. Daarin werd de problematiek breed benaderd, waarbij gewerkt werd aan een innovatieve aanpak voor stedelijke ontwikkeling.

De opgedane kennis heeft zijn (wetenschappelijke) weg gevonden in onder meer het door Kansen voor West gesubsidieerde deelproject ‘De Zaak Laak Noord’, als fysieke broedplaats voor het nieuwe denken en doen. Diverse initiatieven werden ondersteund, zoals het versterken van de zelfwerkzaamheid en participatie, het inzetten van een wijkverpleegkundige als schakel in de wijk, het aanzetten tot sportbeoefening en het opzetten van een platform voor wetenschappers die nieuwe kennis voor de stedelijke ontwikkeling in Laak Noord leveren. Ook kwam er een eerstelijns Centrum voor Gezondheid en Maatschappelijke Dienstverlening.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen