Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Laakzone Amersfoort

Looptijd: van 9 februari 2009 tot 1 juli 2015

  Het stedelijke uitloopgebied van de nieuwbouwwijken Vathorst in Amersfoort en Rengerswetering in Bunschoten bevindt zich in het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland. Door dit gebied stroomt de beek de Laak. In dit gebied zijn inwoners vooral werkzaam in de diensten- en adviessector. Van deze groep is bekend dat zij de aanwezigheid van veel groen beschouwen als een belangrijke vestigingsfactor. Daarom is het belangrijk om de recreatieve mogelijkheden uit te breiden, zonder dat de natuur verloren gaat. Denk hierbij aan het toegankelijk maken van het Nationaal Landschap, maar ook aan het uitbreiden van recreatie mogelijkheden. Het project Laakzone wil de overgang tussen stad en landelijk gebied in de Noordvleugel van Utrecht zo inrichten dat aan de wensen van de bewoners wordt voldaan. Het project bestaat uit verschillende deelprojecten. De Laak wordt uitgediept en verbreed, waardoor er een vaarroute ontstaat. Ook worden wandel- en fietspaden aangelegd. Door deze verschillende routes zoveel mogelijk te scheiden, ontstaan er routes voor de rustzoeker, maar ook routes voor mensen die liever de drukte opzoeken, zoals langs terrasjes en sluizen. De oevers van de Laak worden natuurvriendelijker en de infrastructuur wordt verbeterd. Hierdoor is het gebied op lange termijn aantrekkelijker, de werkgelegenheid groeit en aan de wensen van de bewoners van het gebied wordt voldaan. Er komen meer recreatie mogelijkheden, zonder dat de natuur verloren gaat.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen