Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Laserbasierte Erzeugung antiviraler Oberflächen

Looptijd: van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022

In het kader van de werkzaamheden die in het verleden zijn verricht in het door Interreg gefinancierde project 'Laserproductietechniek', kon worden vastgesteld dat oppervlaktebehandelingen een bijzonder neveneffect hebben in de vorm van zeer kleine golf- en gatstructuren in de nanometerzone, die permanent op het oppervlak blijven en een zeer grote invloed hebben op de oppervlakte-eigenschappen. Verminderde wrijving in vloeistof- en gasstromen, minimale reflectie of waterafstotende effecten zijn drie van de meest bekende voorbeelden waarmee de natuur dergelijke nanostructuren al miljoenen jaren gebruikt. Bij veel technologische toepassingen is er grote belangstelling om dergelijke natuurlijke eigenschappen te adapteren of technologisch te gebruiken. Met behulp van de ultrakorte-puls lasertechnologie is hiervoor een bijzonder interessant instrument beschikbaar. Door laserparameters te variëren kan een voorheen 'neutraal' onbewerkt oppervlak vervolgens ofwel sterk waterafstotend worden gemaakt, ofwel zo worden gevormd dat water op dat oppervlak gaat uitvloeien tot een uniforme film. De vochtwerende effecten hebben enerzijds invloed op het aanhechtingsvermogen van micro-organismen en virussen, die gewoonlijk in dergelijke media voorkomen. Anderzijds zorgen de hydrofobe omstandigheden voor een vermindering van de potentiële verblijfs- en overlevingstijd van biologische verontreinigingen. Dit komt omdat de adhesiemogelijkheden beperkt worden. Dit resulteert in uitdrogende en afspoelende effecten. Beide effecten worden door de laserstraling direct aangebracht in het oorspronkelijke materiaaloppervlak en kunnen zelfs direct naast elkaar worden gerealiseerd. De methode kan worden toegepast op een grote verscheidenheid van materialen en grondstoffen zonder dat een additief of toplaag nodig is. Op deze manier verschilt het projectidee fundamenteel van de INTERREG-projecten 'S2M' en 'MOVERO', waar coatings of deklagen op basis van kunststoffen worden geproduceerd en gebruikt.

Wist je dat?

De subsidieregelingen INTERREG Deutschland-Nederland gelden zowel voor Duitse als voor Nederlandse projectpartners. Dat is bijzonder, want bij de meeste internationale programma’s gelden vaak toch nog nationale regelingen. Door de gezamenlijke regelingen wordt gewaarborgd dat alle subsidieontvangers gelijk behandeld worden. Het leidt er soms wel toe dat regelingen anders zijn dan u gewend bent (en soms ook wat moeilijker).

Voor de sectoren Energie, Health, Agrifood, Logistiek en HTSM zijn er in samenwerking met experts uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid “strategische initiatieven” opgesteld. Dat zijn thematische kaders waarbinnen elk INTERREG-project in betreffende sector moet vallen. Zo wordt ervoor gezorgd dat INTERREG bijdraagt aan de benodigde innovaties binnen deze belangrijke sectoren.

Met de zogenoemde “kaderprojecten” wordt in het programmagebied geld ter beschikking gesteld voor mini-projecten zoals een uitwisseling tussen twee scholen of bijvoorbeeld sportverenigingen. Juist deze activiteiten zorgen ervoor dat er draagvlak ontstaat voor de grensoverschrijdende samenwerking, ook later op een groter niveau. Voor het aanvragen van een subsidie kunt u terecht bij de Euregio bij u in de buurt (zie voor meer informatie onze website www.deutschland-nederland.eu)

Door het Duitse federale systeem hebben de deelstaatregeringen van Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen relatief veel eigen bevoegdheden. INTERREG valt onder de taak van de deelstaten en niet van de federale regering in Berlijn. Het kan dus zijn dat u met verschillende ministeries of contactpersonen te maken heeft.

Binnen een aantal projecten bestaan mogelijkheden om als MKBer “aan te haken” zodat u niet wordt geconfronteerd met lange procedures en snel kunt beginnen met uw innovatieve projectidee. Neemt u contact op met uw regionale programmamanagement voor de precieze mogelijkheden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen