Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Latexvrije backing tapijt

Looptijd: van 1 december 2018 tot 31 december 2021
Plattegrond van de locatie van het project

De tapijtindustrie produceert jaarlijks miljoenen tonnen slecht recyclebaar afval. De materialen waaruit tapijt is opgebouwd, lenen zich in de basis goed voor hergebruik. Echter, de draden in tapijten worden verlijmd door een latexlaag achterop het tapijt aan te brengen. Dit noemt men de backing. Deze latexlaag is nadien niet meer te verwijderen, wat betekent dat de tapijten niet meer ontleed kunnen worden voor hergebruik en daarom worden gestort of verbrand. Daarnaast gaat het aanbrengen van latexbacking gepaard met een enorm energie- en waterverbruik: de productie van één vierkante meter gebruikt €0,13 aan energie en kent een drinkwaterverbruik van 26 liter. De Europese markt voor tapijt bedroeg in 2017 circa 500 miljoen m2, wat laat zien dat de afvalstroom en het bijbehorende grondstoffengebruik een gigantische omvang heeft.

In dit project ontwikkelen de partners Labii Holding (Eindhoven, NB), Oerlemans Plastics (Genderen, NB) en Green Back (Genemuiden, OV) foliematerialen en processing equipment om op grote schaal hotmeltfolie in de markt te zetten. Specifiek richt men zich op toepassing binnen kunstgras, automotive tapijt en residentieel tapijt. Naast de ontwikkeling van nieuwe materialen en processing equipment voert men uitvoerige tests uit om aan te tonen dat folieproductie en foliebacking op industriële schaal mogelijk is en dat de hotmeltfolie kosteneffectief te gebruiken is en een duurzame en kwalitatief goede backing geeft.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen