Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Living Lab The Hague

Looptijd: van 15 juli 2010 tot 31 augustus 2015
Plattegrond van de locatie van het project

Living Lab The Hague dicht de kloof tussen theorie en praktijk

In de nevenvestiging van de Universiteit van Leiden in de Haagse Schouwburgstraat is het Living Lab The Hague gekomen. ‘Living lab’ staat voor een nieuwe aanpak en werkwijze, waarbij kennis meer vraaggericht tot stand komt en altijd in samenwerking met overheid, kennisinstellingen en bedrijven. Het gaat om direct breed toepasbare kennis, die de kloof dicht tussen theorie en praktijk.
Vanuit een privaat-publieke samenwerking wordt in dit Haagse living lab samengewerkt op het terrein van ‘vrede, recht en veiligheid’. Het is een plaats waar – buiten reguliere wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s om – technologische innovaties en processen worden gekoppeld aan vernieuwende onderwijs- en onderzoeksactiviteiten. De bijdrage van Kansen voor West is besteed aan zowel de realisatie van het Living Lab The Hague als aan het optuigen van de organisatie, het opzetten van het inhoudelijk programma en de communicatie daarover.

Het Living Lab The Hague genereert kennis die met behulp van nieuwe media als ‘open educational resources’ kosteloos en voor een breed publiek beschikbaar komt. Een voorbeeld van een gezamenlijke activiteit is het project ‘Big Data for Peace’, waarin wordt verkend hoe de enorme hoeveelheid beschikbare data, efficiënter kan worden ingezet voor sociale en maatschappelijke vraagstukken op het terrein van vrede, recht en veiligheid.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen