Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

LNG Pitch4

Looptijd: van 1 juli 2016 tot 31 december 2018
Plattegrond van de locatie van het project

 

Het project "LNG PITCH4" betreft het ontwikkelen en testen van tanks voor vloeibaar aardgas/biogas. Deze tanks zijn noodzakelijk voor het veilig en economisch grootschalig (over zee) en kleinschalig (haven, rivier, weg en rail) vervoer van vloeibaar methaan en het gebruik van deze schone brandstof voor binnenvaart en wegtransport.

Hiervoor wordt de proeftuin; het "Multi-Phase Wave lab" in Wageningen, aangepast en in eerste aanleg ingezet voor twee experimentele ontwikkelingen door het MKB:

  1. Een innovatieve middelgrote LNG brandstoftank voor gebruik aan boord van schepen
  2. Een nieuw monitoring systeem voor het meten van belastingen op en vervormingen van LNG-ladingtanks aan boord van schepen.

In de proeftuin wordt nauw samengewerkt met relevante MKB bedrijven gevestigd in Oost-Nederland. Deze bedrijven krijgen ook toegang tot de resultaten van het gehele LNG IMPACT traject en het netwerk van universiteiten en grote bedrijven die de partners in dit traject zijn. De verwachting is dat de transitiebrandstoffen zoals LNG vanaf 2025 plaats maken voor waterstof als energiedrager voor vervoer en transport.

De proeftuin biedt in de toekomst perspectief op onderzoek en innovatie ten behoeve van vloeibaar waterstof als schone compacte energiedrager voor transport en vervoer. De proeftuin staat open voor het MKB uit Oost-Nederland om gebruik te maken van de faciliteiten en tot nieuwe ontwikkelingen te komen.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen