Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

LocalHeroes - bestel het beste uit de buurt - digitale transitie voor weerbare retail!

Looptijd: van 1 maart 2021 tot 31 maart 2023
Plattegrond van de locatie van het project

Weerbaar maken van lokale MKB / retail - digitalisering als middel - future of retail
Het doel van dit project is om de kleinere Amsterdamse ondernemer weerbaarder te maken door hun verkoop - middels digitalisering - te stimuleren. LocalHeroes wil met haar concept lokale retailers en producenten een beter perspectief geven in een onder druk staande retailmarkt. Het idee is een verdere verduurzaming en verkorting van de huidige keten bewerkstelligen en kleinere winkeliers een nieuw digitaal afzetkanaal te geven, zonder dat zij zelf ingewikkelde IT-infrastructuur hoeven te realiseren. Dit wordt volledig ontzorgd door LocalHeroes: de aangesloten lokale ondernemers worden "e-commerce ready" gemaakt door hen in te leren.
Om dit met voldoende impact te kunnen realiseren is er nu behoefte aan een experimenteel project waarbij de eerste pilot / app verdere uitgerold wordt over meerdere LocalHeroes hubs in Amsterdam. De experimentele multi-hub setting is het laatste tussenstation naar verdere regionale, landelijke en internationale expansie. Hiernaast wordt het huidige food assortiment verder uitgebreid naar non-food en maaltijden.

Doelstelling is om in een periode van 15 maanden dit principe op grotere schaal in de Gemeente Amsterdam te demonstreren en valideren. Hiermee worden de traditionele kleinere winkeliers en producenten een nieuw perspectief geboden (nieuw e-commerce kanaal) en kan LocalHeroes door de tweede valley of death komen.
Naast de Ten Katemarkt wordt het concept dus opgeschaald aan de leverancierskant (meer leveranciers met een diverser aanbod aansluiten op het platform) en aan consumenten kant (6 nieuwe pick up points toevoegen, naar 7 hubs). Dit vereist een verdere uitbreiding van het logistieke netwerk en de mobiele applicatie.

Concrete project doelen:
Weerbaarheid van lokale (retail) ondernemers vergroten via het realiseren van een productiviteitsgroei bij de aangesloten partijen van minimaal 5%.
Multi-hub: het realiseren en valideren van 6 nieuwe mobiele pick-up points (hubs) met bijbehorende transport voorziening voor bestellingen (van TRL 7/8
Aansluiting van minimaal 390 nieuwe ondernemers op de app met diversificatie in het aanbod naar meer non-food bedrijven
Realiseren van de Machine Learning-driven logistieke planning
Het e-commerce ready maken de ondernemers: innovatie-advies en trainingsmodule voor aan te sluiten winkeliers

Het project bouwt verder op de resultaten van LocalHeroes in een single-hub setting op de Ten Katemarkt. In dit project worden activiteiten uitgevoerd om het concept gereed te maken voor verdere opschaling, na afloop van dit project.
De activiteiten zijn gericht op het bereiken van blijvende impact (economisch, digitalisering, duurzaamheid).

Om dit te realiseren worden de volgende werkpakketten uitgevoerd:
- Technische ontwikkeling IT-omgeving
- Technisch gereed maken fysieke hubs
- Valideren van e-commerce platform LocalHeroes in multi-hub opzet
- Impact digitalisering vergroten met e-commerce ready trainingen
- Projectmanagement

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen