Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

LOFAR 2-20’s. LOFAR en industrie voorbereiden op het 3e decennium.

Looptijd: van 1 januari 2018 tot 31 december 2020
Plattegrond van de locatie van het project

LOFAR (Low Frequency Array) is de grootste radiotelescoop ter wereld. Een radiotelescoop wordt gebruikt om telescoopbeelden te creëren uit radiogolven, met een relatief grote golflengte. LOFAR bestaat uit ongeveer 7000 LBA type antennes en 50000 HBA type antennes, verspreid over velden door heel Europa, met hun centrum in Noord-Nederland, waar 70% van de antennes staat. De huidige LOFAR-installatie is ongeveer 10 jaar geleden ontworpen en sindsdien nagenoeg onveranderd gebleven. Vooruitgang in technologische ontwikkeling biedt kansen om LOFAR grootschalig te updaten, hoofdzakelijk op twee vlakken, een bredere inzetbaarheid van het systeem en een verbetering van de duurzaamheid van het systeem.

Allereerst wordt onderzoek gedaan naar een update van de analoge en digitale elektronica. Huidige componenten in de antennes zijn niet meer leverbaar, wat de aanleg van nieuwe velden onmogelijk maakt. Daarnaast kan een verbetering van de digitale informatieverwerking zorgen voor een breder toepassingsgebied van LOFAR. Daarnaast behelst de update een verduurzaming van het LOFAR-systeem. Het energie-intensieve systeem kan door PV-panelen voorzien worden van duurzame energie, maar de PV-omvormers die daar voor nodig zijn veroorzaken momenteel interferentie met de te ontvangen radiosignalen van LOFAR. Er moet daarom onderzocht worden hoe dit effect kan worden geminimaliseerd of gecompenseerd.

Het uiteindelijke doel van dit kennisontwikkelingsproject is de implementatie van deze technologie in het LOFAR 2.0 systeem vanaf 2020. Vanaf dat moment wordt er opnieuw geïnvesteerd in verbetering en uitbreiding van het LOFAR-systeem. De vereiste kennis hiervoor dient daarvoor gereed te zijn. Hiermee blijft het systeem toonaangevend in de wereld. Daarmee gaat gepaard dat LOFAR mogelijkheden krijgt voor bredere toepassingen voor bijvoorbeeld de ESA, de agricultuursector en andere potentiële markten. Daarnaast zal het project ook zorgen voor een versterkte kennispositie van Noord-Nederland die ook in andere markten gevaloriseerd kan worden.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen