Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Luxovius: 'out-of-autoclave automated production'

Looptijd: van 1 juni 2019 tot 15 november 2022
Plattegrond van de locatie van het project

Thermoplastisch composiet wordt door vele experts en vakmedia betitelt als ‘het materiaal van de toekomst.’ Thermoplastisch composiet wordt gemaakt vanuit thermoplastische vezels die onder druk en hitte samengeperst worden tot een hard, zeer sterk en licht materiaal. Het zijn deze superieure eigenschappen die het bijzonder geschikt maar voor toepassing in de luchtvaart: waar sterkte en licht gewicht cruciale eigenschappen zijn voor het verbeteren van de efficiency van vliegtuigen.

Thermoplastisch composiet is echter erg kostbaar materiaal. De oorzaak hiervoor is ten eerste de hoge kostprijs van de grondstof maar vooral het benodigde productieproces dat een hoge energie-intensiteit heeft, een lange procestijd kent en zware, onderhoudsintensieve productie-installaties vereist. Centraal in dit productieproces staat het gebruik van een ‘autoclaaf,’ dit is een zware metalen drukkamer waar het voorbehandelde materiaal onder grote druk en hitte wordt geconsolideerd.

De centrale doelstelling van de consortiumpartners is het ontwikkelen, demonstreren en valideren van een innovatief procedé dat een aantal afzonderlijke productiestappen combineert waardoor hoogkwalitatief thermoplastisch composiet geproduceerd kan worden zonder het gebruik van de autoclaaf: het ‘out-of-autoclave’ procedé. De gevolgen hiervan zijn een significante afname van het energieverbruik, de CO2-uitstoot en verkorting van de procestijd.

Dankzij het ‘out-of-autoclave’ procedé wordt thermoplastisch composiet beschikbaar gemaakt tegen een lagere kostprijs. Tevens wordt het met dit procedé mogelijk om complexere, driedimensionale vormen vanuit thermoplast te vervaardigen en wordt het rendabel om ook kleinere onderdelen van thermoplast te produceren.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen