Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Made@De Overkant-voor creativiteit

Looptijd: van 1 april 2010 tot 30 juni 2013
Made@ de Overkant

Op de Noordelijke IJ-oever werd 18 hectare aan bedrijfsterrein gemoderniseerd. Dit terrein draagt de naam De Overkant. Met het gelijknamige bedrijfsverzamelgebouw is hier het unieke concept waargemaakt om binnen de creatieve industrie de gehele keten bij elkaar te brengen, met speciale aandacht voor ‘werkend leren’. Dit betekent dat leerlingen van het ROC (Regionaal Opleidingen Centrum) al in een vroeg stadium worden betrokken bij het ondernemerschap. De jongeren komen van zowel technische als communicatieopleidingen. De Overkant biedt de garantie dat zij zich goedgeschoold en vakbekwaam op de arbeidsmarkt kunnen introduceren.

Voor de bezetting van dit gebouw staat het concept leren – bedenken – maken – verkopen centraal. De Overkant huisvest bedrijven die mensen opleiden, die producten ontwikkelen en die daadwerkelijk produceren. Er is ruimte voor vijftig (kleinere) bedrijven. Denkers en doeners ontmoeten elkaar hier, van mode ontwerper tot architect en van meubelmaker tot online media specialist. Kansen voor West heeft aan de uitwerking van dit concept subsidie verleend. In het bedrijfsverzamelgebouw kunnen betaalbare kantoor- en werkplaatsruimtes worden gehuurd en gebruik gemaakt worden van een expositiehal. Ook is ruimte voor buurtinitiatieven en kan er genoten worden van horeca, cultuur en evenementen. Op deze manier creëert De Overkant niet alleen werkgelegenheid, maar wordt ook het leefklimaat in dit Amsterdamse stadsdeel Noord verbeterd.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen