Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Marvis, co-operatie voor marien pootgoed

Looptijd: van 1 januari 2011 tot 31 december 2013

Het hoofddoel van dit project is het realiseren van een coöperatief demobroedhuis voor de kweek van platvis. Het project demonstreert dat het mogelijk is om platvisbroed van hoge kwaliteit op een coöperatieve manier te kweken door gebruik te maken van expertise uit de vis- en schelpdierkweek en kennisvalorisatie.

Naast het hoofddoel van het project, zijn er enkele andere doelen die door de uitvoering van dit project behaald kunnen worden. Door het beschikbaar stellen van pootgoed kunnen kwekers in de kuitzieke periode de traditionele visvangst aanvullen en wellicht deels vervangen. Supermarkten hebben vanuit de duurzaamheidgedachte interesse getoond in dergelijke initiatieven en daarmee is de vraag vanuit de markt aangetoond. Dit broedhuis kan tevens een schakel vormen in het vervullen van deze vraag en bijdrage aan het ontzien van de natuur.

Het project was opgebouwd uit vier fasen. In de ontwikkelfase heeft het onderzoek plaatsgevonden naar de mogelijkheden van een geschikt kweeksysteem. In de tweede fase lag de focus op de ontwikkeling van een kweekmethode voor vislarven. Hierbij is een optimaal dieet onderzocht om een maximaal resultaat te bereiken. In de derde fase (de visbroedfase) is onderzoek gedaan naar het verbeteren van de kwaliteit van de vis en het beperken van uitval. Tot slot heeft in de eindfase de focus gelegen om het verkrijgen van de juiste kwaliteit van het proces en het behalen van een goed rendement uit het proces.

Resultaten

Het hoofddoel van het project was het realiseren van een coöperatief demobroedhuis voor de kweek van platvis. Dit doel is binnen het project gehaald. In verschillende fasen van het project zijn resultaten geboekt:

  • Opzetten van een coöperatieve entiteit, namelijk Coöperatieve Fry-Marine UA
  • Ontwikkeling van een kweekmethode voor vislarven
  • Ontwikkeling van een kweekmethode voor algen
  • Ontwikkeling van een methode om broedvis gereed te maken om overgezet te worden naar kwekerijen
  • Testen van kweekmethoden op andere vissoorten

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen