Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Masterplan Transitie Visserijvloot

Looptijd: van 1 september 2010 tot 31 maart 2012

De kenniskring Slim Ondernemen staat aan de basis van het project Masterplan Transitie Visserijvloot. Samen met stakeholders en NGO’s zoals de Nederlandse Vissersbond, Wereld Natuur Fonds en Stichting de Noordzee wordt kennis uitgewisseld om een toekomstbestendige visie op de duurzame visserij op de Noordzee te ontwikkelen.

Een belangrijk onderdeel van het project is het ontwikkelen van een nieuw concept duurzaam visserschip de “groene kotter”. Deze kotter is circa 30 meterlang en 8 meterbreed heeft een tonnage van 250 GT en een vermogen van 1.300 PK. Er worden meerdere modellen ontwikkeld  ten behoeve van de spreiding op de Noordzee. Ook zal de “groene kotter” uitgerust worden met de modernste vistechnieken zoals hydrorig, twinrig en sumwing. Geprobeerd wordt om de uitstoot van milieuvervuilende en klimaatbeinvloedendegassen te reduceren, maar ook om arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Naast het ontwikkelen van de “groene kotter” stimuleert dit project een transitie van de hele EU-platvisvloot, zodat niet alleen Nederlandse maar ook bedrijven in andere EU-landen kunnen omvormen. Oudere schepen kunnen worden aangewend voor de bescherming van vis- en natuurgebieden in Indonesië of andere wereldvoedselgebieden. Zo kan een bijdrage worden geleverd aan het tegengaan van illegale ongecontroleerde visserij. Ook kan zo worden bekeken hoe Nederland haar kennis over inspectie en controle op zee kan delen met andere landen.

Subsidieregeling: Collectieve acties in de visketen 2010

Wist je dat?

In heel Europa werken er 350.000 mensen in de visserijsector.

De Europese Unie is de vierde visproducent ter wereld en levert een belangrijke bijdrage aan de Europese economie.

Er was in Europa 2,9 miljard bedoeld voor gebieden met een achterstand (convergentiegebieden) en 933 miljoen euro voor andere gebieden.

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen