Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Mastimilk

Looptijd: van 1 juni 2016 tot 31 oktober 2018

KOM LANGS TIJDENS HET WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

Tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 6 oktober opent Mastiline BV speciaal voor jou hun deuren. 

Vroeger werden koeien met de hand gemolken. Omdat het nu vooral met machines gaat, is er behoefte om alsnog de gezondheid van de koe in de gaten te kunnen houden. Kom langs op 6 oktober en leer alles over hoe dit met de behulp van technologie werkt.

Mastiline B.V. zet haar deuren open tijdens het Weekend van de Wetenschap op 6 oktober. 
Iedereen is van harte welkom! Loop ook binnen en leer alles over de gezondheid van een koe. 

Wat: Het Weekend van de Wetenschap
Wanneer: Zaterdag 6 oktober, 10.00 – 15.30 uur
Waar: Dairy Campus. Boksumerdyk 11, 8912 CA Leeuwarden

Afbeelding Mastimilk


Over het project

Er is tegenwoordig minder contact tussen mens en koe, dus hoe weet de boer of het wel goed gaat met zijn koeien? Hiervoor zijn sensoren die de gezondheid van de koe in de gaten kunnen houden. Sensoren zijn dan een soort van assistent van de boer.

Maar hoe werkt dat? De sensoren gebruiken het zogenoemde ‘celgetal’, het totaal aantal cellen per milliliter melk. Dit getal zegt veel over de gezondheid van de koe. Hoe lager het celgetal, hoe gezonder het dier. Als het celgetal hoog is kan er sprake zijn van uierontsteking, ook wel mastitis genoemd.

Op de open dag van de Dairy Farm in Leeuwarden zie je het door Mastiline ontwikkelde meetinstrument die het celgetal van de koemelk meet. Het instrument doet dat met behulp van bioluminescentie, de lichtproductie van levende organismen. Kom zelf kijken hoe deze technologie werkt en leer alles over de gezondheid van een koe.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

Wil je meer weten over coole dingen die bij jou om de hoek worden gedaan met Europees geld? Doe mee met de EODH-quiz en win gave prijzen!

raak geïnspireerd bekijk de fondsen