Het Mauritshuis biedt zijn bezoekers het beste van de Nederlandse schilderskunst uit de Gouden Eeuw. Het museum staat jaar in jaar uit dan ook in de belangstelling uit binnen- en buitenland. Het museum voldeed in 2012 echter niet meer aan de eisen en wensen van de 21ste eeuw. Om de nationale en internationale positie te waarborgen en versterken was behoefte aan meer ruimte en een herijking van activiteiten.
Het doel van het project 'Mauritshuis bouwt aan de toekomst'' is: Het uitbreiden en vernieuwen van de belevingswaarde van het Mauritshuis, om haar rol als centrum van culturele en maatschappelijke waarde te versterken en regionale ontwikkeling te faciliteren. Deze doelstellingen worden geconcretiseerd aan de hand van drie actielijnen: 1. Verbeteren en verdiepen belevingswaarde van het museum; Dit gebeurt door nieuwe activiteiten te ontwikkelen en die te koppelen aan moderne communicatieapparatuur 2. Het uitbreiden en verduurzamen van het gebouw met het tegenovergelegen pand, Plein 26, waardoor het Mauritshuis groter en moderner wordt. 3. Het vernieuwen van een aantal functies van het museum op het gebied van innovatie en creatie, educatie en facilitatie.
De centraal gelegen entree verbindt nieuw en oud. De meerwaarde van de verbouwing gaat echter verder dan de nieuwe entree. De entree zal voor allerlei culturele instellingen een ontmoetingsplaats zijn. Uitbreiding van kunst, en vooral faciliteiten, waardoor de verschillende doelgroepen beter geserviced kunnen worden. Zeker de jongere bezoekers kunnen meer aandacht krijgen. De unieke kenmerken van het museum,zoals sfeer en locatie, blijven gehandhaafd. Kijken, leren en genieten staan centraal in het nieuwe Mauritshuis.