Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Mauritshuis bouwt aan de toekomst

Looptijd: van 1 oktober 2010 tot 30 juni 2014
Mauritshuis

Mauritshuis, een geslaagde symbiose tussen oud en nieuw

Het Mauritshuis biedt zijn bezoekers het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Het ging tijdelijk dicht om in juni 2014 opnieuw de deuren te openen. Dat gebeurde na een grondige verbouwing, waarmee het museum is verdubbeld in oppervlakte door een ondergrondse uitbreiding naar het gebouw aan de overkant van de straat. Deze uitbreiding en tegelijkertijd verduurzaming van het gebouw was nodig om aan de hedendaagse eisen en wensen te kunnen voldoen. Kansen voor West droeg daaraan financieel bij. Een aantal van de museale functies werd vernieuwd en uitgebreid, zoals het aanbieden van moderne, interactieve lesprogramma’s.

Het zeventiende-eeuwse huis, waar de vaste collectie in te zien is, is gemoderniseerd: de ramen, de klimaatinstallatie en de verlichting zijn vervangen en het interieur is verfraaid. Het museum is trouw gebleven aan de intieme en klassieke sfeer. De hoofdingang is naar het voorplein verplaatst. Daar dalen bezoekers nu met trap of lift af naar een lichte, ondergrondse foyer, waar zij terecht kunnen voor een kaartje en audiotours. Naar boven komt men in de vertrouwde omgeving met de vaste collectie, terwijl de ondergrondse verbinding naar het gebouw aan de overkant leidt. Dit tweede pand biedt plaats aan een tentoonstellingsruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, het museumcafé, de museumwinkel, een educatieve Kunstwerkplaats, een bibliotheek en een evenementenzaal.

'Het Mauritshuis heeft met verve de aansluiting gevonden met de museumbezoekers van de 21ste eeuw.'

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen