Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

MCE Proeftuin Emmen - Proeftuinfaciliteit voor de conversie van agri(rest)stromen -

Looptijd: van 14 februari 2019 tot 5 augustus 2022
Plattegrond van de locatie van het project

Binnen dit project wil Milling Company Europe (MCE) B.V. in Emmen een proeftuin opzetten en exploiteren voor het testen/ ontwikkelen/implementeren van op agri(rest)stromen gebaseerde innovaties waaronder biocomposiet, bodemverbetering, food-feed en energie toepassingen. De proeftuin biedt MKB-bedrijven, overheidsorganisaties en kennisinstellingen de mogelijkheid om innovatieve en marktgerichte duurzame toepassingen te ontwikkelen en produceren. Voor het uitwerken van de business cases en het ontwikkelen van (biocomposiet)producten voor nieuwe markten kan een traject van grootschalige onderzoek en pilotontwikkeling binnen de proeftuin van MCE plaatsvinden. Het onderscheidend vermogen van deze proeftuin ligt namelijk in de schaalgrootte waarop onderzoek en pilotontwikkeling plaats kan vinden. In tegenstelling tot andere faciliteiten waarin ontwikkelingen plaatsvinden op kleine schaal, kan men in deze proeftuin proefbatches van wel 25 tot 1.000 ton produceren. Nergens ter wereld kan een omvangrijke pilotproductie voor conversie van agri(rest)stromen en alternatieve biomassa op realistische productieschaal worden uitgevoerd. Een dergelijke proeftuin met unieke grootschalige faciliteiten is zeer belangrijk en heeft groot potentieel. Noord-Nederland kan een grootschalige producent en leverancier worden van hernieuwbare grondstoffen voor de regionale productie van ‘groene’ chemicaliën, composieten en materialen. Door schaarste aan grondstoffen en toenemende energiebehoefte en het groeiend besef dat agri(rest)stromen van waarde zijn is er een groeiende vraag naar de conversie van agri(rest)stromen. Ondanks het stijgend aantal toepassingen op basis van agri(rest)stromen, blijft succesvolle implementatie op grotere schaal nog achter. Een proeftuin als deze, zal daar een grote verandering in brengen.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen