Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Mobiel Erfgoed Centrum

Looptijd: van 9 maart 2011 tot 1 november 2014

Op 13 mei, van 13:30 – 16:30, organiseert het Mobiel Erfgoed Centrum (MEC) een open dag voor het project ‘Clean & Future Proof Mobility Concepts’. Nu is de locatie bekent: scheepswerf ‘De Koningspoort’, in Rotterdam! Komt u ook?

Op deze middag kunt u bij de scheepswerf ‘De Koningspoort’ in Rotterdam, alle in’s en out’s ontdekken en leert u hoe de “oude” en de “nieuwe” wereld van mobiel erfgoed samenkomen in één project. Dit kan op verschillende manieren; door middel van demonstraties van de verschillende innovatieve deelprojecten, u kunt vragen stellen aan de partners van de deze deelprojecten, kinderen kunnen meer leren over het omgaan met mobiel erfgoed en dat alles onder het genot van de catering van de eerste 100% elektrische Foodtruck (een Citroën HY bus uit 1973); het perfecte voorbeeld van innovatief behoud van een klassieker.

Ook de scheepswerf zelf is een mooi voorbeeld van een plek waar de “oude” en “nieuwe” wereld samen komen. De werf is in 1983 gebouwd in de begin 20e-eeuwse stijl, op de plek waar vroeger de doorgang van de Maas naar de Oudste haven van Rotterdam, bevond. De Koningspoort is op dit moment nog in gebruik door eigenaren van historische schepen. Dit is dé plek in Rotterdam waar het mogelijk moet blijven om schepen te restaureren.

U bent van harte welkom om op 13 mei een kijkje te nemen bij onze open dag en de kans te grijpen om deze scheepswerf te bezoeken!

 

 

 

MEC

Het project Clean & Future Proof Mobility Concepts is een broedplaats voor ideeën op het gebied van duurzame techniek voor mobiliteitsconcepten.

Het Mobiel Erfgoed Centrum begeleidt en initieert dit meerjarige project dat wordt gesubsidieerd door de Europese Unie (EFRO). Het project ‘Clean & Future Proof Mobility Concepts’ stimuleert het opbouwen en samenbrengen van kennis op het gebied van duurzame techniek voor mobiliteitsconcepten. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van elektrische aandrijvingen die zowel in historische voertuigen als in moderne voertuigen kunnen worden toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Citroën HY-bus uit 1973 die omgebouwd is tot een 100% elektrische foodtruck!

Tijdens het ontwikkelen, bouwen en testen van deze ‘mobility concepts’ werken organisaties en onderwijsinstellingen samen aan de reductie van schadelijke stoffen, de verbetering van de positie van het MKB en het valoriseren van nieuwe producten en diensten. Veel midden- en kleinbedrijven in Rotterdam en omgeving willen deze innovaties toepassen, maar missen de kennis en samenwerkingsverbanden om deze te implementeren in hun producten en bedrijfsprocessen.

Om het uitwisselen van kennis en samenwerkingsverbanden aan te moedigen, worden er zeven deelprojecten uitgevoerd, door tien verschillende middel- en kleinbedrijven. Het RDM op Heijplaat dient met de projecten ‘Second Life Vehicle’ en ‘United Mobility' als proeftuin van deze MKB-innovaties. Een samenwerkingsverband waar Minister Kamp van Economische Zaken zich enthousiast over uit liet tijdens de ontvangst van het geactualiseerde Techniekpact 2020. 

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen