Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Meer met Lignine

Looptijd: van 14 februari 2019 tot 31 december 2021

Het doel van het project ?Meer met Lignine? is het opzetten van een Living Lab dat bestaat uit een proef productieketen waarbinnen biomassa wordt gebruikt als basismateriaal om lignine te winnen in de vorm van Crude Liquid Oil (CLO). Uit deze CLO worden verschillende grondstoffen ontwikkeld die in bestaande chemieparken verwerkt kunnen worden (liquid input) binnen bestaande chemieprocessen en ?installaties. De grondstoffen die worden ontwikkeld voor de chemische industrie hebben dezelfde eigenschappen als aardolie maar worden gemaakt uit biologisch restafval. Negatieve effecten op de CO2 footprint door aardolie als basismateriaal te nemen worden daarmee voorkomen. De proefproductie keten bestaat uit verschillende onderdelen:
1: Voorbewerken: van biomassa naar droge poeder
2: Van droge poeder naar Crude Liquid Oil (CLO);
3. Ontwikkeling CLO applicaties voor de petrochemische industrie: poly-urethaan en phenolWist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen