Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

Meesteropleiding Theater- en Modecoupeurs

Looptijd: van 3 februari 2010 tot 31 december 2013
coupeurs

Meesteropleiding geeft het vak meestercoupeur een toekomst

Het vak van meestercoupeur is al duizenden jaren oud. Ook Nederland kent een lange traditie van goede kleermakers, maar door het verschuiven van de fabrieken naar Azië dreigde Nederland deze kennis langzaam kwijt te raken. En dat terwijl er steeds meer vraag is naar specialisten die kleding en kostuums van hoge kwaliteit kunnen maken voor mode, theater en toneel. Om dit tij te keren startte in Amsterdam-West een opleiding tot meestercoupeur. Deze zorgt ervoor dat dit ambacht in ere wordt hersteld en dat eeuwenoude kennis behouden blijft.
De opleiding is een initiatief van de stichting Meesteropleiding Theater en modecoupeurs, een samenwerkingsverband van enkele theatergezelschappen en ontwerpers als Mart Visser, Frans Molenaar en Jan Taminiau. De driejarige dagopleiding levert meestercoupeurs af die hun vak tot op het hoogste niveau verstaan. Zij kunnen werk vinden op ateliers van theatergezelschappen en couturiers of zich als zelfstandig coupeur vestigen.

De bijdrage van Kansen van West is besteed aan de verbouwing van een voormalig schoolgebouw, de financiering van de inrichting, het ontwikkelen van het curriculum en het creëren van bekendheid van de opleiding. Het is een uniek gebouw geworden, speciaal ingericht voor de opleiding met twee grote atelierruimtes en een aantal kleinere instructie- en leslokalen. Amsterdam heeft hiermee de enige opleiding in de Benelux waar het coupeurvakmanschap op hoog niveau geleerd kan worden.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Benieuwd welke projecten dit zijn? Kijk dan op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen!

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al vele jaren aan economische groei en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo worden er in Nederland een heleboel projecten deels gefinancierd met Europees geld om onze wereld mooier te maken. 
Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! 

 

 

raak geïnspireerd bekijk de fondsen