Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie.

MegaWindForce windturbine

Looptijd: van 1 september 2016 tot 21 december 2018
Plattegrond van de locatie van het project

De MegaWindForce windturbine (MWF) is een wereldwijde gepatenteerde innovatie. Een modulaire windturbine, die de beperkingen (subsidie afhankelijk, overlast (geluid & hoogte), hoge onderhoudskosten, zwaar en moeilijk te vervoeren) van de huidige generatie windturbines oplost. De turbine is minimaal twee keer zo productief als de huidige turbines, reduceert het gewicht met 80% en heeft in tegenstelling tot alle turbines wereldwijd geen subsidie nodig om competitief energie te produceren. Door deze efficiëntie kan de hoogte van de molen beperkt blijven. Daarnaast heeft de molen door de ringconstructie en een andere overbrenging veel lagere onderhoudskosten dan de huidige generatie windmolen. In dit project wordt een prototype gebouwd om de eerder onderzochte haalbaarheid te valideren.

Wij kunnen schone duurzame windenergie leveren zonder subsidie. Onze ontwikkeling is zeer disruptief, waarbij we gebruik maken van bewezen technologieën vanuit andere sectoren (elektrotechniek, magnetische, transport, composiet en aerodynamica). Onze generator is gebaseerd op twee belangrijke principes: magneet zweven en een direct aandrijfmechanisme. Beide dragen bij aan een resultaat waarbij zo goed als geen sprake is van wrijving, waardoor nagenoeg geen energie verloren gaat. Het ontbreken van een versnellingsbak reduceert niet alleen de wrijving, maar betekent ook dat er een slijtage - en dus onderhoudsgevoelig onderdeel van de traditionele turbines ontbreekt.

Ten opzichte van de huidige generatie turbines wordt een kostenbesparing gerealiseerd door:
- kortere en lichtere bladen
- modulaire componenten die in containers vervoerd kunnen worden
- een lichte, maar wel sterke, carbon ring
- de direct drive
- er zijn lichtere hijskranen nodig voor de bouw van de turbine
- de ring kan via de mast naar beneden; dit leidt tot minder onderhoudskosten
- een minder zware mast nodig en dus minder fundering.

Wij schatten de haalbaarheid van onze aanpak hoog in. Het technologisch risico zit erin of het prototype gaat werken zoals wij verwachten. Het risico zit niet in de materialen en niet in de afzonderlijke technieken. Die zijn bewezen. Het gaat om de nieuwe en unieke combinatie van die technieken in dit ontwerp. Die werking moet door middel van het prototype worden bewezen. Het totale project tot aan marktintroductie is opgeknipt in vier fasen. Hierdoor worden in elke fase de financiële risico’s beperkt. Daarbinnen is ook een nauwkeurige afbakening van activiteiten. Tijdens iedere stap vindt validatie plaats. Dat betekent dat als het prototype gereed is, ook het grootste deel van de certificering gereed is. Potentiële problemen ten aanzien van certificering worden bovendien vroegtijdig onderkend en opgelost. Het betrekken van potentiële fabrikanten van verschillende onderdelen bij de bouw van dit prototype vergroot de haalbaarheid en verkleind mogelijke problemen in de productiefase. Ons concept is eerder onder vuur genomen vanuit TU Delft, ECN en TU Gent. Geen van allen kon iets vinden wat in strijd was met de huidige natuurkundige wetten en aerodynamica.

Dit project sluit 100% aan bij de maatschappelijke uitdaging zekere, schone en efficiënte energie.
Een grote uitdaging met windenergie, zeker op land, is de maatschappelijke acceptatie ervan. De huidige generatie windturbines wordt steeds groter. Dat betekent steeds meer lawaai en een steeds grotere slagschaduw. Dat de weerstand van bewoners tegen het plaatsen van die turbines toeneemt is daarom evident. In het noorden staan ontwikkelaars en grondbezitters op diverse plaatsen lijnrecht tegenover actiegroepen. Die actiegroepen zijn niet per se tegen windenergie, maar zien wel hun woongenot en de waarde van hun woningen achteruit gaan. De turbine van MWF lost niet alle problemen op dit vlak op, maar wel veel. De turbine is kleiner, stiller en genereert veel minder slagschaduw. De opbrengst daarentegen is tenminste even groot als die van de huidige turbines.
De geluidsoverlast blijft achterwege, doordat de weerstand van de generator wordt verhoogd en daarmee het vermogen en de toeren constant kunnen blijven. Bij 90 meter diameter wordt maximaal 20 decibel aan geluid geproduceerd, vergelijkbaar met het geluid van boomblaadjes in de wind. Daarnaast is er een zeer sterke reductie van de slagschaduw.

Deze en de volgende projectfasen willen we zoveel mogelijk verankeren in Noord-Nederland, met betrekking van waar mogelijk noordelijke MKB-ondernemingen. Dan gaat het om zowel productie van onderdelen, als om het testen, als om potentiële afnemers.

Wist je dat?

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie.

raak geïnspireerd bekijk de fondsen