Ga naar de hoofdinhoud
Vlag Europese Unie Deze projecten zijn mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen van de Europese Unie

Mest in eigen beheer

Looptijd: van 1 juni 15 tot 31 mei 17
Plattegrond van de locatie van het project

Wolbers Mesttechniek BV en Hellebrekers Technieken BV ontwikkelen in samenwerkingsverband een modulair energiezuinige innovatief mestverwerkingsproces voor “natte” mestsoorten op boerderijniveau door een combinatie van een innovatief droogproces voor de dikke fractie en een innovatief scheidings-/ontwateringsproces voor de dunne fractie welke optimaal op elkaar zijn afgestemd.De functionaliteit van het mestdroogproces is gebaseerd op een combinatie van mestdroging met warmte van biomassa en mechanische damprecompressie. Hiermee kan exportwaardige te pelletiseren mest met minimaal 80% ds worden geproduceerd. Voor de techniek is octrooi aangevraagd. De functionaliteit van de scheiding van de dunne fractie is gebaseerd op principe van membraandestillatie. De toepassing van de techniek voor “verse”mest. Het project, bestaande uit innovatieve combinatie van diverse technieken, biedt de mogelijkheid om op duurzame wijze een afvalproduct tot een aantal vermarktbare grondstoffen op te waarderen. De essentie is dat het proces werkt op boerderijniveau en beperkte inzet van fossiele brandstoffen vergt. Daarnaast zal door het verbranden van mest het bedrijf voor wat het verwarmen van de stallen en woonhuis betreft volledig in zijn energiebehoefte kunnen voorzien. Daarnaast behoeft de mest niet meer naar elders te worden getransporteerd voor verwerking. De duurzaamheid van de keten wordt door het project bevorderd.

Wist je dat

In Nederland zijn er vier uitvoeringsorganisaties waar je terecht kunt voor het aanvragen van EFRO-subsidies. Dit kan in Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Fondsen'.

Deze onderverdeling is als volgt: 190 miljoen voor het landsdeel West, 114 miljoen voor Zuid, 104 miljoen voor Noord en 100 miljoen euro voor Oost. Veel geld waarbij het er vooral gaat om het ondersteunen van het innovatieve MKB. En het bevorderen van de koolstofarme economie.

Het gaat om de volgende vier thema's: Innovatie bij het MKB, Geld maken met kennis, Koolstofarme economie en Duurzame ontwikkeling in de vier grote steden

Je herkent deze projecten aan het EFRO-logo op hun website, brochure, bouwbord, gebouw of poster.

Ben jij nieuwsgierig naar deze projecten? Een keer per jaar organiseren we de Europa om de hoek Kijkdagen. Grijp deze kans en kom langs! Kijk voor meer informatie op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen

Europa om de hoek

Europa om de hoek

Europa werkt samen met Nederlandse ondernemers, overheden en scholen al jaren aan economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Zo zijn in Nederland een heleboel verschillende projecten die deels worden gefinancieerd met Europees geld.

Ben je benieuwd welke projecten zich bij jou om de hoek bevinden? Op deze website kun je honderden projecten bekijken! Heb je een idee voor een project of wil je meer weten over het aanvragen van een Europese subsidie? Dan vind je hier meer informatie:

raak geïnspireerd bekijk de fondsen